От МВР предвиждат нова порция рестрикции срещу нарушителите на пътя и корумпираните полицаи

От КАТ искат правомощия да спират от движение колите на тежките нарушителите, като номерата бъдат сваляни още на пътя, без значение дали шофьорът кара собствен или чужд автомобил. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, съобщава шефът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски, цитиран от в. "Сега".

Свалянето на номерата се предвижда за водачи, които карат без книжка или са употребили алкохол, като превозното средство ще излиза от движение за месец. Подобно наказание ще грози и шофьорите с просрочени глоби.

От КАТ се надяват, че по този начин ще могат да ограничат броя на неправоспособните водачи. 

Нов план срещу дребната корупция в КАТ

Паралелно с това зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев представи нов план за справяне с дребната корупция в пътна полиция. 

"Преди една седмица политическото ръководство събра всички началници на Пътна полиция. В прав текст им беше казано, че е дошло време разделно. Който е дошъл с друга мотивация, време е да избере защо работи точно в КАТ. Ще има ефект в рамките на една година", обеща зам.-министърът.

Отпадане на синия талон

Виж още: Парична награда при сигнал за корупция

Планът предвижда намаляване на прекия контакт между служители и граждани. За целта с европейско финансиране ще се разработват електронни услуги, а всички катаджии ще бъдат оборудвани с таблети, като дори има идея за отпадане на синият талон, който при нарушение се отнема от КАТ. Според полицията това често се превръща в причина за корупционни практики.

"Като има таблет, служителят вижда всичките ти задължения и съответно предприема всички санкции. Няма нужда едно синьо картонче да му казва, че има неплатен акт. Контролният талон всъщност става безсмислен", обясни Гунев. Това обаче няма да се случи скоро, стана ясно от думите на Рановски. 

Източник: в. "Сега"