45 цивилни минават през първото доброволно военно обучение, организирано от Mинистерството на отбраната

На фона на дебатите дали задължителната казарма трябва да бъде върната, една друга идея вече влиза в действие - доброволната военна повинност. В първото доброволно военно обучение, организирано от Mинистерството на отбраната, участват 45 доброволци, сред които има месари, охранители, икономисти и студенти, съобщава Нова телевизия. 

Изискванията са човек да е годен за служба и да е до 55 години. Обучението е доброволно, като всички кандидати минават през комисия, която установява дали са годни за военна служба. В списъка на Военното министерство се записали 55 души, като от тях няколко не са дошли, а други са били върнати по медицински причини.

От тези, които са минали проверка най-младият доброволец е на 20, а най-големият - на 31 години. Момичетата са 9 на брой.

"Тук ставаш много рано, строяваш се и после по занятията, а в цивилизацията е много по-лесно: спиш си до късно, ядеш си... разходки", споделя 21-годишна доброволка. 

Виж още: Министър Ненчев: Няма мобилизация, попълваме резервите

Всеки от записалите се минава през огнева, тактическа и строева подготовка. Самото обучение пък продължава три седмици.

В обучението на войниците Министерството на отбраната инвестира почти 26 хиляди лева. На всеки се падат по 471 лв. издръжка за престоя им в армията.

Следващите доброволни военни могат да се запишат през октомври. Сегашните редници ще положат клетва на 28 април.

Източник: Нова телевизия