Причините за поскъпването са ниските температури

Сметките за ток за изминаващия януари ще са със 70% по-скъпи от януари миналата година. Това прогнозира пред Би Ти Ви енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков.

Ако през януари 2016 г. година средната сметка на домакинство, което се топли на електричество и не използва топлофикационна услуга, е била 119 лв., то този месец тя ще скочи на над 200 лв., тоест се очаква да платим за ток с 84 лв. повече.

По негови думи тук не става въпрос за надписване на сметки, а просто за по-голямо потребление на енергия заради студеното време. 

Пикът на потреблението на ток е бил на 10 януари, когато сме достигнали критично близо до възможностите на електроенергийната ти система. Прогнозите за рекордно потребление за миналия петък обаче не са се сбъднали.

Ако се отопляваме на ток, най-икономично е  това да става с климатик, посочи Божков. Ако обаче нямаме възможност за такава инвестиция, следващият най-изгоден вариант е акумулиращата печка, която черпи по-евтината нощна енергия от 22 ч. до 6 ч. сутринта, и излъчва през деня.

Виж още: Как да намалим сметките за отопление през студените месеци

Само от една включена вентилаторна печка, т.нар. "духалка", сметката скача с 28 лева на месец, сочат разчетите на електроразпределителните дружества. 

С предприетите мерки от диспечерите за намаляване на напрежението духалките стават дори опасни.

"При понижаване на напрежението в неработните часове, вентилаторът в духалката се върти слабо, нагревателят започва да се загрява повече до червено и е възможно да се подпали пластмасата", изтъкна Еленко Божков.

Елена Гоцева, адвокат към "Активни потребители", коментира, че притесненията са най-вече за хората, които са енергийно бедни, тъй като при тях сметките много трудно ще бъдат платени.

"Радваме се, че и трите енергодружества ще дадат възможност сметките да се разсрочат. Притеснението ни е, че това ще става с ходене на място в клиентските центрове и подписване на споразумителни протоколи", допълни тя. 

Гоцева призова по възможност за възрастните хора да има облекчена процедура, например по телефона. Тя припомни, че за да има рекламация на сметка, тя трябва първо задължително да се плати.

Източник: Нова телевизия, в. "Монитор"