"Казаха ни, че този проект не е нужен. Щом не е необходим, ние няма да реализираме "Южен поток", каза руският премиер

Спестяванията са ми в рубли, каза руският премиер Дмитрий Медведев, предаде "Интерфакс". Министър-председателят на най-голямата по територия страна в света отговори на въпрос на журналисти по време на традиционното си интервю пред най-големите медии в Москва в каква валута са му спестяванията. 

"Заплатата ми се превежда в рубли и банковите ми сметки са в същата валута. Ние всички сме обвързани" по този начин Медведев коментира падането на рублата, предизвикано от санкциите на Европейския съюз, САЩ и няколко други държави заради намесата на Москва в Украйна. 

Ограниченията оказват влияние върху настроението и на представителите на бизнеса, и на обикновените хора, допълни той. 

Според него не може да се говори за голяма зависимост от вноса заради мерките, въведени от руския президент Владимир Путин, който забрани импорта на редица храни и продукти от страните, наложили ембарго срещу Русия. 

Медведев посочи, че предприятията в хранително-вкусовата промишленост в страната задоволяват нуждите на местния пазар до 100%. Той също заяви, че премахването на санкциите не е задължение на неговата страна. Това трябва да направи Западът, категоричен бе той.

Виж още: България, Румъния и Гърция с алтернатива на "Южен поток"

Руският премиер се спря и върху зависимостта на икономиката от износа на нефт и газ. Той заяви, че тази зависимост е започнала през 70-те и 80-те години и в момента експортът на течни горива дава половината от приходите от външната търговия. Трябва да се отървем от тази зависимост, допълни той.

Медведев коментира и "Южен поток". "Историята на този проект е тъжна. Обективно проектът е замразен. България не е разрешила "Южен поток", защото ЕС и САЩ оказаха натиск върху София. Оттам ни казаха, че този проект не е нужен. Щом не е необходим, ние няма да реализираме "Южен поток", каза руският премиер.

Виж още: Путин: Писна ми от българите