Основният мотив на изпълнителния директор на "Пирогов" проф. Стоян Миланов е неглижирането на болницата

Проф. Миланов е депозирал молба към здравния министър д-р Петър Москов в сряда, като е призовал тя да се счита като молба за освобождаването му от поста, информира Novini.bg

Един от мотивите на проф. Миланов бил неглижирането на болницата

"Предвид неглижирането на болница "Пирогов", опитите за поставяне на колене на най-социалната болница в страната и убежището за всички нуждаещи се, обръщането на гръб на единствения пристан за мизерстващи и социално слаби без надежда за спасение и заплащане, считам, че постът, който заемам, не отговаря на идеологията на медицинската етика и морал и Ви моля да считате настоящото като молба да бъда освободен от отговорността на изпълнителен директор на УМБАЛ "Пирогов", е посочил в мотивите си Миланов. 

В писмото се говори още за 

"липсата на адекватна подкрепа към лечебното заведение от страна на настоящата позиция и политика на Министерство на здравеопазването", 

както и за огорчението на проф. Миланов като национален консултант по спешна медицина от липсата на доверие. 

Д-р Петър Москов и проф. Миланов са в отлични отношения, и двамата са анестезиолози. Здравният министър Петър Москов и проф. Стоян Миланов обявиха, че оставката няма да бъде приета. 

Проф. Миланов остава на поста си, след разговор с министър Москов

Това стана ясно по време на брифинг пред "Пирогов". Миланов потвърди, че вчера наистина е депозирал оставка, тъй като болницата имала много натрупани задължения през годините, както и апаратурата е амортизирана. Но в мъжки разговор с министъра са се разбрали той да не си тръгва, разкри Москов. 

Здравният министър посочи, че Министерството на здравеопазването стои плътно зад ръководството на спешната болница и проблемите й. Всичко, каквото трябва ще бъде направено, за се решат проблемите на "Пирогов".