"Дървото на живота", "Новаци", "Тиранозавър" и "Меланхолия" са първите лауреати на филмови призове за сезона

Не става дума за динозаври в преносния смисъл (т.е. ветерани), а буквално.

Първо, динозаври шестват в сцени от "Дървото на живота" на Терънс Малик, чието действие иначе се развива основно през 50-те години на ХХ в.

Лентата, която през май получи "Златната палма" на фестивала в Кан, в края на ноември си подели с "Новаци" американския приз за независимо кино "Готъм".

Филм със заглавие "Тиранозавър" пък обра тези дни британските награди "Индипендънт", и то в конкуренция с акламирания "Дама, поп, асо, шпионин"...

Наградите "Готъм" бяха раздадени в Ню Йорк в края на ноември. "Дървото на живота", който вървя в кината у нас след "Златната палма" от Кан 2011, е с Брад Пит и Шон Пен.

В "Новаци" звездите са Юън Макгрегър, Кристофър Плъмър и Горан Вишнич, които играят син, баща и неговия любовник, а филмът бе отличен и за цялостен актьорски ансамбъл.

Следващата роля на 82-годишния Плъмър, който миналата година бе номиниран за "Оскар" като Лев Толстой, е в екранизацията по Стиг Ларшон "Мъжете, които мразеха жените".

На идентична церемония в Лондон триумфира актьорът Пади Консидайн, който е популярен най-вече от видеоклипа на "Колдплей" God Put A Smile Upon Your Face.

Неговата драма "Тиранозавър" (Tyrannosaur) бе обявена за филм на годината, той самият получи приза за режисьорски дебют, а изпълнителката на главната роля Оливия Колман бе определена за най-добра актриса. 

Би Би Си напомня, че предишният лауреат на британските независими награди "Речта на краля", победил в пет категории, в крайна сметка е стигнал до "Оскар" за филм на годината.

"Тиранозавър" всъщност не ни връща назад към ти-рексите, а показва алкохолизиран безработен вдовец от Лийдс, който изпада в ярост и депресия, вървейки по пътя към самоунищожението...

На наградите "Индипендънт" в Лондон фаворитът "Дама, поп, асо, шпионин", който екранизира класическия шпионски роман от Джон льо Каре, победи само в една категория - за технически постижения.

Филмът, чийто режисьор е шведът Томас Алфредсон (нашумял с вампирския "Покани ме да вляза"), има обаче шансове да триумфира на "Оскарите", като повтори миналогодишния успех на британското кино.

Общото в този случай е Колин Фърт, актуален лауреат на академичната статуетка за превъплъщението си в "Речта на краля".

В началото на декември ролята на заекващия крал Джордж Шести му донесе и европейската награда за най-добър актьор, а самата лента победи в категорията за монтаж и при гласуването на публиката.

За номер 1 на Стария континент членовете на Европейската филмова академия обаче определиха датския "Меланхолия" на Ларс фон Триер, в чийто сюжет са преплетени фантастични елементи.

Филмът, в който участват международни звезди като Кийфър Съдърланд, Шарлот Генсбур, Стелан Скарсгаард и синът му Александър Скарсгаард, беше представен премиерно в Кан 2011, а Кирстен Дънст получи отличието за най-добра женска роля на фестивала.

Кирстен Дънст до плаката на "Меланхолия" на премиерата в Ню Йорк

Сега гласуването на европейските кинематографисти изведе "Меланхолия" на челна позиция и в категориите за операторско майсторство и сценография.

А планетата Меланхолия, която застрашава Земята, бе наредена от "Ню Йорк таймс" сред филмовите злодеи на годината...

Все пак за прогнози е още рано - спомнете си как миналата година "Социалната мрежа" бе фаворит за "Оскарите", но на финалната права бе изпреварен от "Речта на краля".