Към днешна дата според специалистите съществуват около 30 хиляди диети. Но за съжаление това разнообразие по никакъв начин не гарантира постигането на успех в борбата с излишните килограми

Начинът на хранене, съответно и диетата, освен с всичко останало трябва да се съобразяват и с възрастта.

Веселите 20

Всекидневието: дневната ви норма е 2000 калории. Силният метаболизъм ви позволява бързо да сваляте килограми, но не трябва да се забравя, че напълняването също е доста бърз процес. 

Хормоналният фон все още не се е формирал окончателно, също както и скелетът, а това означава, че се нуждаете от хранителни вещества, витамини и минерали. Затова за 20-годишните монодиетите (изключването от менюто на цяла група продукти) не са подходящи.

Възможните сривове: чест проблем през този период е недостигът на желязо. Затова менюто трябва да включва черен дроб, бъбреци, яйчен жълтък, стриди, ядки, аспержи. За повечето жени раждането предстои – затова в организма трябва да има достатъчно фолиева киселина.

Тактиката: задължително употребявайте дневно по 100 г варено месо, което се съчетава отлично с другите източници на желязо. Избирайте сложните мазнини, съдържащи полиненаситени мастни киселини (например омега-3), които се съдържат най-вече в морската риба и лененото семе.

"Тайното оръжие": ябълките. Разтоварващият ден на ябълки може да направи чудеса: без усилия ще отслабнете с 2 килограма.

30+

Всекидневието: храните се както преди, но забелязвате как килограмите започват много лесно да ви се "лепят". Това е признак за естественото намаляване на скоростта на метаболизма.

Възможните сривове: Витамин С, D, Е и цинкът са все по-важни за здравето. Затова потребявайте повече цитрусови плодове. Витамин D ще намерите в мазната риба и млечните продукти, а витамин Е – в зехтина, бадемовото и лененото растително масло. Цинкът, който е необходим за нормалната работа на имунната система, се съдържа в най-големи количества в морските продукти, млякото, свинското и говеждото месо.

Тактиката: Ограничете мазнините, твърдите сирена, маслото, маргарина и готовите месни изделия. Не трябва да приемате повече от 50 г мазнини дневно. Идеално решение е средиземноморската диета - зеленчуци, риба, морски продукти, зърнени изделия, а за десерт – само плодове).

"Тайното оръжие": ограничавайте се особено вечер. Въведете си пълна забрана на храненето след 19 часа.

Виж още: Как да отслабнем без диета

И на 45 сме си добре

Всекидневието: диетата трябва да бъде насочена към поддържане на здравето и профилактика на заболяванията. Гладуването е противопоказно, тъй като най-често води до недостиг на калций и други микроелементи.

Възможните сривове: Обогатявайте менюто си с калций. Освен че е необходим за костите и нормалната работа на сърцето, той способства да отслабването, тъй като допринася за изгарянето на мазнините и не позволява съкращаването на мускулната маса. За предпочитане са натуралните млечни продукти. Включвайте в храната си повече ликопен – силен антиоксидант, който се съдържа най-вече в доматите. Недостигът на магнезий (проявява се под формата на мигрена, апатия, безсъние) опитайте да компенсирате с помощта на бадемите – 50-70 г дневно.

Тактиката: Храната, състояща се от растителни и млечни продукти, е призната за идеална за зрялата възраст. Овесените ядки трябва да присъстват на всяка трапеза.

"Тайното оръжие": Можете да си правите разтоварващи дни – например с папая (2 кг дневно). Този плод способства за активното изгаряне на мазнините и за обогатяването на стомашно-чревния тракт с ферменти.

Във възрастта на мъдростта

С възрастта метаболизмът се забавя все повече. След 60-годишна възраст женският организъм се нуждае от 1500 калории дневно, а мускулната маса е 15% от общото тегло.

Основният принцип в храненето на тази възраст е: възможно най-малко мазнини (не повече от 40 г дневно), употреба на обезмаслени сирена и извара, растителни белтъчини (леща и фасул) вместо месо, задушени зеленчуци без мазнина (но не и сурови - за да не се натовари стомашно-чревния тракт. Овесените ядки и сушените плодови трябва да са неизменна съставна част от дневното меню.

Друг проблем в тази възраст са течностите. От една страна, наднормената употреба на сол може да провокира нейното задържане в организма, а това води до отоци и хипертония. Но от друга е доказано, че възрастните хора са с пониженото съдържание на течности в организма (водата е не повече от 50%, в сравнение с 65-70% на средна възраст).

Някои съветват дневно да се изпиват не по-малко от 2 л течности, но повечето специалисти са на мнение, че човек трябва да се вслушва в индивидуалните нужди на своя организъм, за да не провокира обратна реакция и да не си навреди.

Виж още: Псевдодиетичните храни

Източник: Zdrave.bg