България дори може да стане износител на газ, предрече Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш икономически министър

"Трудно е да дебатираме по проекта "Южен поток" и да мислим как да го възобновим, защото основният акционер реши да се оттегли. Не е коректно да се хвърля цялата вина върху България" каза Делян Добрев в сутрешния блок на БНТ.

Гафовете на кабинета "Орешарски"

"БСП се опитаха да изкарат Европейската комисия лоша и искаха да изградят този проект въпреки ЕК. Няма смисъл да коментирам писмата на Пламен Орешарски. От тях става много ясно, че БСП искаше да избегне европейските правила, а те са прости. България да не зависи само от един доставчик на газ, че трябва да има открити и прозрачни конкурси за строителството на този проект. Не мисля, че нещо от това е във вреда за България", допълни бившият икономически министър.

"Правителството "Орешарски" обявяваха някакви безумни конкурси и тръжни процедури. После обясняваха, че не знаят за договора, защото бил секретен. Последната година и половина се направиха неща, които бяха напук на ЕК, напук на европейските правила и напук на всякаква логика", каза още Добрев. 

Има ли вина България?

"Не мога да коментирам защо Русия реши да се оттегли от "Южен поток". Едно е сигурно. На България не може да се вменява вина. Според мен се отдава прекалено голямо внимание на "Южен поток". Чух много политически спекулации. Няма нищо вярно в информациите, че ще почнем да купуваме много по-скъп газ и ще загубим таксите от транзита", коментира Добрев. 

"Политиците се опитват да си вдигнат рейтинга. Говори се за загубата на някакви 400 млн., но това са някакви нереални цифри. Ако целият проект струва 4 млрд., няма начин да се печелят по 400 млн. на година. Този проект е просто допълнителна сигурност за България", допълни бившият министър. 

 България - износител на газ

"По-важната тема за България мина някак си незабелязано. В сряда Министерски съвет обяви конкурси за търсене на газ и нефт в Черно море. Този газ е собствен и ще бъде по-евтин с 35%, от която и да е алтернатива. В бюджета ще влизат и огромни концесионни такси. От тези находища, основно в "Хан Аспарух", се намират повече от 84 млрд. кубика газ. Това го обявиха инвеститорите. България потребява по 3 млрд. кубика газ. Това означава, че ще задоволим нуждите си за 30 години напред. България дори може да стане износител на газ", предрече Добрев.