ЕВН ни съди за 1 млрд. и това е свързано с цената на тока, каза Мартин Димитров

"Оправдано е увеличението на цената на тока най-много до 7,5%, останалите 2,5% трябва да оправдаят едни измислени разходи на ЕРП-тата", каза в студиото на "Събуди се" по Нова ТВ бившият член на ДКЕВР Еленко Божков. По моите представи увеличението би могло да се ограничи до 5,5-6%, допълни той.

ЕВН е завела дело срещу България и вчера зададохме въпроса дали този иск е за над 1 млрд. лева, заяви енергийният експерт Мартин Димитров. "Ако това се крие от българското общество от предишния и от настоящия кабинет, това е пълно безобразие. България не трябва да губи подобни дела и ДКЕВР трябва да е много внимателен какво прави оттук нататък", допълни той.

Заявление с вх.№: У-ЗДОИ-55 до Министъра на финансите, в което, по реда на закона, Петър Славов и Мартин Димитров питат: Какъв е размерът на иска, заведен от ЕВН срещу България пред международния арбитраж към Световната банка и вярно ли е, че става дума за над 1 млрд. лева.

Интервю: Интервю на Петър Славов и Мартин Димитров за Bulevard.bg

Божков поясни, че става въпрос за "делото за неизпълнени инвестиционни условия от България при приватизацията". Тогавашният член на ДКЕВР Светла Димитрова обещала невъзможни норми на възвръщаемост.

Това е иск за нанесени финансови загуби за непризнаване на ремонтни производствени разходи, обясни енергийният експерт Иван Хиновски. Той каза, че става дума за разходи, които не им се признават, затова имало основание за иска. Говорим за спазване на българското законодателство, това е гръбнакът на енергийната система, добави той, като според него до газова криза тази зима е малко вероятно да се стигне.

Ние трябва да сме готови обаче, защото вижте какво стана в Украйна, затова щетите трябва да са минимални, подчерта Мартин Димитров. Председателите на комисията се сменят толкова бързо, сякаш са издухвани от вентилатор. Това не може да осигури сигурност и предвидимост за никого.

Отдавна Мартин Димитров е предложил мерки за борба с монополите, но нито една от тях не е приложена. Затова той смята, че сметките за ток и парно отново ще бъдат непрозрачни и високи.

Нито за нас като крайни потребители, нито за предприятията, които са по веригата. Това е политическа воля, заяви журналистът Весела Ванева.