Двойна преднина на ГЕРБ пред БСП отчитат "Галъп интернешънъл" в изследване на електоралните нагласи две седмици преди изборите - част от ежемесечната изследователска програма на агенцията

35,9% от потенциално гласуващите респонденти заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, ако изборите за Народното събрание се проведат днес.

Според данните на "Галъп" БСП стои на втора позиция, но с близо два пъти по-слаба подкрепа - 18,3% и слаба вероятност за разширяване на електоралната маса.

ГЕРБ би могъл да разчита и на известна периферия, докато при БСП това е по-трудно, смятат от "Галъп".

Масовите очаквания на обществото са за победа на ГЕРБ на изборите. Отчетливо (и трайно в последните месеци) мнозинство от 59% обаче е на мнение, че не би било добре за страната Бойко Борисов да бъде премиер, показва анализът на "Галъп".

Отчетена е доминираща нагласа за коалиционен формат на управление, включително и сред привържениците на ГЕРБ.

Очаква се да гласуват около 3,4 милиона избиратели. От тях за ДПС - 14,2%, за България без цензура - 5,8%, за Реформаторския блок - 5,6%, за Патриотичния фронт - 4,9%. С по-малки шансове да преминат бариерата са АБВ - 3,6% и "Атака" - 3,4%, сочат още резултатите от изследването.

Песимизъм за бъдещето

Към началото на есента обществото проявява традиционен скептицизъм към политиците и тревожност. Вижда се очакване за съгласие сред политическия елит и стабилност на страната.
Характерният за българското масово съзнание песимизъм за посоката на развитие на страната запазва високите си (макар и не пикови) стойности - 70%, отбелязват авторите на изследването. 

Песимизмът доминира и по отношение на резултатите от изборите - 54% са на мнение, че те няма да променят нищо, 26% очакват подобрение, а 7% - влошаване. За първи път след 1996-7 г. мнозинството българи - 61% споделят мнението, че страната се намира във финансова катастрофа. Това мнение доминира включително и сред привържениците на БСП. 

Подобна нагласа надхвърля казуса "КТБ" и говори за лесна експлозивност на масовите нагласи, в случай, че банковата система не бъде оздравена радикално.

Доверие и недоверие в правителството

Служебните министри закономерно още не се ползват с висока разпознаваемост. По-висока е тя при служебния премиер проф. Георги Близнашки, който има доверието на 18% от запитаните. По правило сред политическите фигури недоверието превишава доверието, а с най-висок дял положителни оценки са личности, които не участват толкова пряко в ежедневния политически процес.

Доверието и недоверието в служебното правителство са сходни с тези към кабинета "Орешарски" в последния му месец. 15% от избирателите декларират доверие в кабинета, а 70% не му се доверяват. Мнозинството от анкетираните смятат, че този кабинет е зависим от ГЕРБ

Разбираемо, на противоположното мнение тук са привържениците на ГЕРБ. Мнозинство респонденти споделят също така мнението, че служебното правителство трябва да потърси отговорност от правителството на Пламен Орешарски. Изключение тук правят привържениците на БСП.

Изследването е проведено между 12 и 18 септември и е финансирано от "Галъп интернешънъл". От агенцията правят уточнение, че данните от изследването не са прогноза за резултата от изборите, както и че до края на кампанията са възможни размествания.