Разходите за живот в Лондон винаги са били високи, но напоследък излизат извън контрол

Продажните цени на имотите в британската столица скочиха с с 10% само през октомври. Това ниво на жилищна лудост предизвиква някои ексцентрични решения на проблемите, свързани с прекалено големите разходи за живот в Лондон.

Блогър от града на име Сам Кукни написа в Twitter, че е изчислил, че ще му излиза по-евтино да наеме апартамент с три спални в Барселона и да пътува за работа до Лондон четири дена в седмицата, отколкото да живее в апартамент с една спалня в града край Темза.

Кукни публикува изчисленията си в своя блог, от които наистина излиза, че с парите, които харчи в Лондон би могъл да си позволи апартамент с три спални в Барселона.

Кукни твърди, че ще му трябват около 1 697 паунда на месец за наем в района, в който би предпочел да живее (доста приятния Уест Хампстед), ако включи данъци и пътни разходи. Това означава 1 979 евро на месец.

За какво биха му стигнали тези пари в Барселона? Кукни се насочва към луксозния квартал Лес Кортс в каталунската столица, където намира доста обикновен апартамент с три спални с месечен наем от 680 евро. Той също така намира евтини полети от съседно летище, които биха му стрували около 57 евро на ден (в тази сума са включени дори и разходите за транспорт от и до летището).

Така според Кукни той би могъл да живее в Барселона и да пътува за работа до Лондон четири дни в седмицата за около 1 592 евро на месец, или с 387 евро по-малко, отколкото са разходите му в Лондон, като на всичкото отгоре би имал и две спални повече.

Каквато и да е логиката зад това твърдение на Кукни (четири часа летене на ден със сигурност не е идеалният начин на живот), то определено предизвика внимание. Статията от блога му вече е споделена няколко хиляди пъти, Daily Mail писа за него, а изчисленията му дори са били публикувани и в Испания, което е доста добро постижение за блог, посветен на намирането на „най-добрия бургер в Северозападен Лондон“.

За съжаление това изглежда е новата реалност в най-големия град в Европейския съюз.

Източник: Profit.bg