Учените доказаха, че веществата в плода се справят с туморите

В Щатския университет на Колорадо изясниха защо и как гроздето помага срещу рак на дебелото черво. Това, че резвератролът, присъстващ в ципата и семките на червеното грозде и някои вещества, съдържащи се в екстракта от гроздови семки, могат да предотвратяват растежа на раковите клетки, е известно отдавна. Новото изследване обаче показва, че те трябва да работят заедно, тоест най-силно изразен противораков ефект се постига от червеното грозде, заедно с ципите и семките.


Ръководителят на изследването Джейрам Ванамала отбелязва, че съчетанието на тези вещества в правилни пропорции активира ген, каращ раковите клетки в дебелото черво да се самоунищожават. Забележително е, че за здравите клетки тези съединения са нетоксични, а са пагубни само за раковите. Важно е веществата да се използват заедно, тъй като поотделно почти не влияят срещу тумора.


Изследователите предполагат, че веществата могат да се доставят директно до червата под формата на капсули, покрити с пектин. Той не се разгражда в горните части на червата, а се разлага в дебелото черво, освобождавайки противораковите средства.


В следващите проучвания Ванамала и екипът му ще изяснят дали е възможно с помощта на съединения от гроздето да се убиват стволовите ракови клетки. Ако и те могат да бъдат победени, това ще предотвратява опасността от рецидив на заболяването.

 

Източник: Списание 8