Средствата на засегнатите от снежното бедствие общини трябва да бъдат изплатени до седмица

Сумите за бедствия ще "набъбнат като великденски козунак". По този начин премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Министерски съвет средствата, които трябва да бъдат отпуснати от правителството за пострадалите региони от снеговалежите през март месец.

"От понеделник, вторник, сряда, до петък с милиони ми се вдигат разходите", заяви премиерът.

От пострадалите общини представиха извънредните си разходи за бедствието на заседанието на Министерския съвет. Междувременно Борисов награди спасителите от бедстващите райони.

Разходи за спасителна техника

Общо 558 хиляди лева са отпуснати за участие в спасителните действия за оборудване и екипировка на пилотите от авиобаза "Крумово".

"Събитията, които се случиха през март, обилните снеговалежи показаха, че е необходимо да се използват вертолетите на БА, оказа се обаче, че те нямат необходимото оборудване, поради което за в бъдеще, за да не се допускат такива неща, за да може ефективно да работят вертолетите на БА е необходимо определено екипиране", смята премиерът.

"Вчера лично съм ги гледал с министър Ненчев и министър Бъчварова и съм ги направил по точки, да не им ги вземете, затова в решение на МС е описано като се от карабини, носилки, кошове, хендсфрита, 4 спасителни лодки. Всичко, което са искали, абсолютно по списък, общо са 34 позиции. Каски, облекла, неопрени, жилетки, за бременни, за под вода, за над вода", добави той.

Виж още: Кунева даде добра оценка за справянето със снежното бедствие

До седмица изплащат средствата на пострадалите общини

"Понеже Горанов е в чужбина, работим по темата за обезщетенията на пострадалите райони с Кирил Ананиев, трябва да минем през комисиите за това, което сте дали като заявки. От мен зависи да го направя днес, да дадем една седмица срок за всичко, което имате като заявки и комисиите да го одобрят и веднага ще разплатя", каза Борисов на кметовете на бедстващите райони и даде срок от една седмица хората да бъдат компенсирани, а исканията на Кърджали и Смолян за сумарно около 10 млн. лева да бъдат разгледани.

"Влади Горанов само ми пише sms-и: "Много те моля, с Ананиев не ми харчете парите!" - Няма", коментира още премиерът.

Източник: Би Ти Ви