Борис Вангелов притежава богат и дългогодишен опит при работа с българските общности в чужбина

Правителството определи юристът на фондация ВМРО Борис Вангелов да бъде новият председател на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщиха от правителствената информационна служба.

Борис Вангелов

е магистър по история и география и по право от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Притежава богат и дългогодишен опит при работа с българските общности в чужбина".

На изборите за Народно събрание през 2014 г. той беше водач на листата на Патриотични фронт за Габрово.

Освен Вангелов до последната фаза на конкурса достигнаха трима кандидати - изпълняващият длъжността председател Димитър Владимиров, и бившият зам.председател на агенцията Спас Ташев.

Скандали в Агенцията за българите в чужбина

През миналата година Агенцията за българите в чужбина беше разтърсена от два сериозни скандала.

Първо бе уволнен нейният началник Йордан Янев след разкритията, че не са изпълнени препоръките за издаване на удостоверения за български произход. Проверката на прокуратурата установи, че тези удостоверения се раздават масово без представени доказателства за произход.

След уволнението агенцията бе поверена на приятелката на лидера на СДС Божидар Лукарски Ива Йорданова, която малко преди това е била назначена за съветничка на служебния вицепремиер Илиана Цанова, а по-рано е била председател на Контролния съвет на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите". 

Йорданова обаче бързо напусна новия пост заради протест на българи в чужбина, които поставиха под въпрос квалификацията й и шума, който се вдигна за връзката й с Божидар Лукарски, съюзник на Кунева в Реформаторския блок.

Източник: Министерски съвет