Генералният директор на ЮНЕСКО е определена от изданието като "Кръстоносец за запазване на културните ценности"

Генералният директор на ЮНЕСКО и неуспяла кандидатура на България за генерален секретар на ООН Ирина Бокова попадна сред 28-те личности, които оформят, разтърсват и вълнуват Европа, в ежегодната класация на изданието "Политико".

Бокова е поставена на 23-то място, като в списъка влизат и личности, които не са толкова широко популярни на родната политическа и корпоративна сцена, но далеч не са маловажни.

Класацията Politico 28 е поставила на първо място новия лондонски кмет Садик Хан. Сред другите политици в класацията на изданието са първият дипломат на ЕС Федерика Могерини, турският президент Ердоган и Себастиан Курц, 30-годишния австрийски министър на външните работи и интеграцията. Челната десетка се затваря от милиардера Джордж Сорос.

Виж още: Ирина Бокова сред 100-те най-влиятелни жени в света според "Форбс"

Бокова е представена като The Crusading Preservationist (прибл. "Кръстоносец за запазване на културните ценности").

В резюмето на "Политико" българката е описана с комунистическото си минало, но и със своите цели и идеи за съхраняване на световното културно наследство най-вече от посегателствата на тероризма.

Виж още: Кой е политикът на 2015 г.

Тази година Ирина Бокова влезе в международния обмен не само заради работата си в ЮНЕСКО - тя бе номинацията на България за генерален секретар на ООН. В предварителните гласувания обаче не се представи достатъчно задоволително и премиерът Бойко Борисов реши да оттегли подкрепата си от нея, а на нейно място издигна Кристалина Георгиева. В крайна сметка и двете българки не показаха силен резултат.

Преди дни пък "Политико" написа, че като еврокомисар Кристалина Георгиева е влязла в конфликт на интереси с новото си назначение като шеф в Световната банка. Тя обаче отрече обвиненията.

Източник: Politico.eu, OFFnews