Нападателите започнали да бият групата от български и турски студенти в трамвай на градския транспорт в град Бидгошч

Полски националисти пребиха група студенти, сред тях и българин, в град Бидгошч, защото ги взели за сирийски бежанци, съобщава сайтът "Барикада" на българския журналист Боян Станиславски, който от години живее в Полша.

Инцидентът се е случил на 3 декември в областния град в Северна Полша. Българинът и петимата му колеги от Турция се качили на трамвай в късния следобед. След няколко спирки в мотрисата влезли и трима мъже във видимо нетрезво състояние.

Нападателите започнали да крещят към студентите и да ги обиждат с епитети като "мургави курви", "ислямски парцали" и "вървете си у вас". Малко след това вербалната агресия прераснала във физическа и националистите атакували младежите, като започнали да ги удрят, ритат и блъскат срещу стените и седалките в трамвая.

Нападнатите студенти направили опит да се измъкнат, но биячите ги заобиколили и започнали по-сериозен бой. Пътниците в трамвая обаче се намесили и спасили потърпевшите.

Извикана била полиция и органите на реда задържали тримата нападатели. При обиска у тях били открити стикери на една от крайнодесните формации в Полша - "Национално движение".

Тримата арестувани са на възраст 26, 27 и 32 години, но полицията не споменава дали нападателите имат други криминални прояви.

"Побоят върху българските студенти в Бидгошч е само един от многото редовни инциденти с расистко и ксенофобско насилие, което се превръща в легитимно поведение благодарение на новия дискурс на "добрата промяна", въвеждана системно от управлението на Ярослав Качински и партията му "Право и справедливост", коментира Боян Станиславски.

Източник: "Барикада"