Министърът на финансите Владислав Горанов очаква до края на април да бъде избран нов управител на Българската народна банка

"Излязоха някои имена вече. Няма да назначаваме от парламента човек. Достатъчно сериозна е темата, за да отделим достатъчно време да проучим достатъчно хората, а държавата, за съжаление, не разполага с безброй подготвени хора, които да заемат тази длъжност", коментира пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от Novini.bg.

Водим консултации с няколко души

които не е редно да коментирам, преди да са се съгласили с евентуалната си кандидатура за този пост, посочи Горанов и добави, че в момента, в който имат координирана позиция с Реформаторския блок и другите партии, които подкрепят правителството, а защо не и от опозиционните партии, ще предложат такава кандидатура за обсъждане в НС. 

Виж още: Променят закон, за да се отърват от Иван Искров

Това, което е като принципна позиция, е че за правителството е важно БНБ да е предвидим партньор, 

а за политическите партии е важно в БНБ да работят професионалисти

които да не допускат повече неблагоприятни стечения, подчерта Владислав Горанов. 

На въпрос вярно ли е, че се обсъждат кандидатури на българи, които работят в Международния валутен фонд, Горанов обясни, че те са добър вариант и е вярно, че са водени разговори с тях. 

Виж още: Менда Стоянова: Иван Искров има моралното задължение да подаде оставка

Източник: Novini.bg