"Не прахосвай!" е инсталация на китайския художник Сун Дун с над 10 хиляди предмета, събирани от майка му в продължение на половин век

Може би съвременните българи, преживели дефицитите при социализма и икономическите кризи на прехода, биха разбрали по-добре тази изложба...

Waste Not (Не прахосвай) звучи като Божа заповед, но всъщност е девизът на една китайка, чийто син превръща това в тема на арт инсталация.

Роденият в Пекин през 1966 г. Сун Дун е художник концептуалист, който представя в Лондон тематична експозиция на 10 хиляди предмета, събирани от майка му в продължение на половин век.

Стари плюшени играчки, празни тубички от паста за зъби, дрехи и обувки, кашони, изхабени запалки, пластмасови бутилки и капачките им, кухненска посуда, кашони... - това е само част от съдържанието на семейната сбирка, която може да се разгледа в галерия The Curve към центъра за изкуства "Барбикан" до 12 юни.

Идеята възникнала през 2005 г. и оттогава насам Сун Дун разполага вещите на майка си в различни изложбени пространства с помощта на своята сестра и съпругата си. Самата им притежателка починала при произшествие през 2009-а  и всяко подреждане на инсталацията е още един повод за художника да почете паметта й.

Нейната колекционерска страст - или вещомания - започнала след политическите промени в средата на ХХ век. Родена през 1937 г. в заможно семейство, по-късно съпругът й бил нарочен за контрареволюционер и съвместният им живот, поне в началото, изобщо не бил лек.

Според Би Би Си обаче не е нужно да познавате най-новата китайска история, за да разберете посланието на Сун Дун. От галерията обясняват, че Waste Not символизира сплотеното семейство и способността на предметите да разказват история, да влияят на човешките съдби.

Най-голяма сантиментална стойност за самия автор имали късчета стари, почти изхабени сапуни, някои от които сигурно датирали отпреди раждането му.

Все пак някои от събраните вещи наистина са намирали приложение - например като убежище на уличните котки през студените зими.