На годишнината от кръвопролитния св. Валентин в Лас Вегас откриха музей на мафията и венчаха седем двойки в съдебната му зала

Лас Вегас вече има музей на мафията (The Mob Museum) - или, както се нарича официално, Национален музей на организираната престъпност и правоприлагането.

Новата забележителност в столицата на хазарта в щата Невада бе открита в деня на св. Валентин, когато се навършиха 83 години от клането през 1929 г.

Историята на мафията няма край - организираната престъпност продължава да еволюира и да влияе на световната икономика дори днес, обяснава директорът на музея Джонатан Улман.

На церемонията присъстваха както кметицата на града Каролин Гудман, така и нейният съпруг и предшественик на поста Оскар Гудман, който навремето е защитавал високопоставени гангстери в съда.

Кметицата на Лас Вегас Каролин Гудман говори на церемонията по откриването

Експозицията се описва като уникална, интерактивна, образователна - и включва дори информация, събирана със СРС-та.

Начело на управителния съвет на новата институция е ветеранката Елън Ноултън, работила като агент на ФБР близо четвърт век.

По време на откриването беше венчана една двойка, а шест други подновиха брачните си клетви. Късметлиите бяха събрани от цялата страна чрез кампания под наслов "Да се ожениш в Музея на мафията".

Церемониите се състояха в автентична съдебна зала, тъй като сградата на самия музей е бивша федерална съдебна палата и пощенска станция, построена през 1933 г. 

Дизайнерският екип, работил по облика на новия музей, е отговорен и за други съвременни американски забележителности като Рокендрол залата на славата в Кливланд (Rock and Roll Hall of Fame) и музея на международния шпионаж във Вешингтон (International Spy Museum).

Музеят документира както историята на престъпните групировки в Америка, така и борбата на правоохранителните органи с тях.

Сред представените личности са босове като Ал Капоне (чиито ганстери разстрелват седмина от хората на Бъгс Моран на кървавия Свети Валентин преди 83 години), Лъки Лучано, Джо Бонано, Франк Розентал и Джон Готи - но също и борци срещу мафията като легендарните агенти Джо Пистоне, внедрен под името Дони Браско, и Джак Гарсия, проникнал под прикритие в клана Гамбино.

Самият Оскар Гудман пък дори се е снимал в епизодична роля във филма на Мартин Скорсезе "Казино" (1995 г.), базиран на действителни персонажи и случки.