Разследване на БХК установява сериозни разминавания между версията на МВР и разпитите на чужденците

Сериозни разминавания за инцидента на границата в четвъртък през нощта, при който беше убит един човек, във версията на МВР и показанията на мигрантите, които са придружавали простреляния. За това алармират от Българския хелзинкски комитет (БХК) в съобщение до медиите.

Те са се срещнали с 20 души от групата афганистански граждани, замесени в инцидента, и са провели собствено разследване по темата. 

"При проведените разговори БХК установи съществени различия в официалната до този момент версия на МВР и властите за инцидента, за които счита, че българската общественост следва да бъде надлежно уведомена. Убитият афганистански гражданин се нарича Зияулах Вафа. Той е бил на 19 години", разказват от комитета.

Той е бил придружаван от непълнолетния си 17-годишен брат, по чиито сведения е изготвена версия на защитниците на човешките права. По думите на младежа и други хора от групата те са били пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи. Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо тях.

Според разказаха афганистанците са се разбягали в различни посоки, когато са видели полицаите. В този момент двама от органите на реда започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела. "Тоест има четири изстрела, а не един, както твърди МВР", посочват от БХК.

Виж още: Над 21 хил. нелегални имигранти са влезли в България от началото на 2015 г.

Мигрантите обаче не са могли да кажат дали стрелбата е била във въздуха, тъй като, бягайки, те са били с гръб. При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята.

"При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и така изчакват пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване. Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи", се казва в съобщението на БХК.

Виж още: Чувство за национална малоценност

Според комитета инцидентът повдига сериозни въпроси с употребата на огнестрелно оръжие, която не изглежда да е била абсолютно необходима при тези обстоятелства.

"Поради това БХК призовава към цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за това трагично произшествие. От особено значение за разследването е установяването на това дали огнестрелното оръжие е употребено при условията на абсолютна необходимост, както изискват член 2 от Европейската конвенция за правата на човека и българското законодателство", категорични са от правозащитната организация.