У нас бягащите от войната най-често работят като дюнерджии, в колцентрове и в IT-сектора

Бежанците у нас не разчитат на социалните помощи за безработни. За миналата година само 22 от получилите убежище са се регистрирали в бюрата по труда. Към момента те са едва 11, съобщи Би Ти Ви. 

Всяка година средно 14 500 души търсят закрила в България, едва 100 от тях обаче остават у нас. 

Тези, които все още чакат за статут също имат право да работят, но след третия месец. Няма официална статистика колко от тях са наети, но от началото на годината Агенцията за бежанците отчита ръст на издадените разрешителни.

"Самият факт, че искат да им се издаде документ, че имат право на работа, означава, че те си търсят работа. Това говори, че тези хора искат да са самостоятелни, а не да чакат на канчето на държавата", каза експертът Анна Андреева.

Заради владеенето на арабски език, много бежанци и търсещи убежище намират работа и в IT сектора и кол центровете.

Един от тези бежанци, които остават в България, е Исан Халед, който вече близо 4 години живее и работи в България. У нас сириецът е успял да устрои живота си. Тук той среща бъдещата си съпруга - също бежанка. Те имат дете на 2 годинки, а жена му работи като учителка в детската градина. Много от колегите на Исан в дюнерджийницата също са бежанци. Близо половината от получилите закрила, които решават да останат у нас, са в сектора.

Източник: Би Ти Ви