Средствата в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане отдавна са изчерпани

След проливните дъждове няма данни за жертви, но материалните щети в наводнените райони са сериозни, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Според него на този етап не е необходима допълнителна помощ и военна техника, като допълни, че институциите са максимално ангажирани, предаде БНР.

"И засега ситуацията не предполага такова нещо. Ако се наложи, обезателно. От сутринта следим ситуацията и информираме министър-председателя, който знаете, че е в Брюксел. Министър Петкова вече пътува за Белоградчик и Кула, заместник-министърът на вътрешните работи Ципов и комисар Николов пътуват на юг в най-засегнатите райони. Информацията досега е, че няма данни за жертви, има материални поражения, особено в наводнените участъци, има залети къщи, мазета. Следим ситуацията отблизо" заяви Дончев.

Обезщетения

По думите на вицепремиера средствата в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане отдавна са изчерпани, въпреки че бяха отпуснати и допълнителни 50 милиона лева. Той припомни обаче, че страната ни ще получи допълнително финансиране от Фонда за солидарност.

"За съжаление обемът на щетите, включително и тези от наводненията през годината, е в пъти по-голям. Голяма част от общините все още не са получили средствата, които са поискали. Допълнително ще имаме финансиране от Фонда за солидарност. Не е цялата поискана сума, само по един процент от него, който по най-бързия начин ще бъде разпределен на пострадалите", каза Дончев .

"Заместник-министър Николова е в Брюксел, обсъжда с Европейската комисия механизма, по който да става това, но в прав текст тези средства ще бъдат в помощ и също няма докрай да бъдат достатъчни, защото основно пораженията по публичната инфраструктура от наводненията в средата на годината са изключително тежки и няма как в рамките на половин или една година да бъдат възстановени", допълни още вицепремиерът.