Независимо от некомпетентността на някои министри и гафовете на премиерката Дънчила, управляващите в Букурещ няма как да нанесат големи поразии на Европа през своето европредседателство до юли 2019, коментира Роберт Шварц от "Дойче веле"

Румънското правителство, под мъдрото ръководство на партията, която обича да се кичи с прилагателното "социалдемократическа", не нашега смята да "покори" Брюксел и Страсбург. А немалко министри в кабинета на министър-председателката Виорика Дънчила се надяват да влязат в учебниците по история. 

С откровената си национал-популистка и антиевропейска реторика Дънчила чинно изпълняваше заръките на своя кукловод - осъдения за фалшифициране на изборни резултати председател на СДП Ливиу Драгня. Привържениците на Дънчила са убедени, че министър-председателката и нейните хора във властта ще натрият носа на високомерните европейци, показвайки им как се прави политика.

Дънчила, която се прочу с катастрофално слабите си познания не само по чужди езици, а и по румънски, и която бърка столицата на Черна гора със столицата на Косово, сега ще има възможност да се накара на Меркел, Макрон и сие. За подобно нещо тя вече намекна.

Самочувствието й навярно е било допълнително напомпано от факта, че в навечерието на Нова година руският пропаганден онлайн портал "Спутник" обяви Дънчила за "политик на годината в Румъния". Дали това бе случайно?

И все пак: Драгня, Дънчила и компания няма да успеят да причинят някакви по-сериозни щети на ЕС. Важните решения, които предстои да се взимат през първата половина на 2019 г., изобщо не зависят от Румъния: това се отнася както до Брекзита, така и до изборите за Европейски парламент, които просто няма как да бъдат повлияни от румънското председателство, дори и да се стигне до най-неочаквани развръзки.

Има кой да върне нещата в нормалното русло

А ако румънското правителство все пак започне да се държи по крайно антиевропейски начин, убеденият европеец и либерал - румънският президент Клаус Йоханис, несъмнено ще успее да им дръпне юздите. Дотук на няколко пъти той вече го е правил, при това успешно, и със сигурност не би се поколебал да го стори отново. Включително и с риск Драгня пак да го заплаши със съд за държавна измяна.

Във вътрешнополитически план ще се задържи интригата, която отдавна тече: битката за надмощие между парламентарния шеф Драгня и държавния глава Йоханис. Изключено е да настъпи разбирателство между тях, нито пък се вижда краят на политическата нестабилност в страната.

А какво бихме могли да очакваме на този фон от бъдещото румънско председателство? Правителството в Букурещ е прекалено заето със себе си, поради което няма да успее да причини големи поразии на европейската политика, нито пък да отправи някакви конструктивни предложения. На фона на перманентната криза в Румъния Европейската комисия, ръководена от Юнкер, ще може спокойно да се захване с подготовката на една последна "историческа" среща на върха в живописна Трансилвания.

Именно Сибиу, а това родният град на президента Йоханис, ще стане център на медийното внимание през първата половина на 2019 г. А Драгня, Дънчила и сие ще трябва да се задоволят с дребни второстепенни роли. За утеха ще им останат единствено класации от сорта на класацията в руския "Спутник", заключава Роберт Шварц в коментара си за "Дойче веле".

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"