"Ага", от режисьора на "Отчуждение" Милко Лазаров, е копродукция с Франция и Германия, а българската му премиера е на откриването на София филм фест през март

За първи път в историята на българското кино творба на наш режисьор е удостоена с честта да закрие основната програма на един от най-големите фестивали в света - Берлинале, който се провежда за 68-и път от 15 до 25 февруари. Откриването е с анимацията на Уес Андерсън Isle of Dogs.

Новият филм от режисьора на "Отчуждение" Милко Лазаров е поканен в основния конкурс, но извън състезанието. Това е и първото родно заглавие в официалната програма от 29 години насам след участието на Иван Ничев с "1952-ра: Иван и Александра", припомнят от София филм фест, чието 22-ро издание през март се открива също с "Áга".

Иначе досега най-доброто представяне на Берлинале страната ни регистрира през 1978 г. "Авантаж", с който Георги Дюлгеров печели "Сребърна мечка" за режисура.

Виж още: Филмът с Ирмена Чичикова спечели "Златната мечка" в Берлин

"Áга", подкрепен и от БНТ, е българо-германско-френска копродукция, чийто сюжет пренася зрителите на север, към полярния кръг, за да разкаже една история за сблъсъка на цивилизациите през призмата на любовта и човешките взаимоотношения.

В юрта сред снежните полета на севера, двамата главни герои ескимоси - Нанук и Седна, мечтаят да съберат семейството си отново. Двамата живеят в духа на традициите на своите деди. Останали сами в пустошта, те напомнят за последните хора на Земята.

Когато здравето на Седна се влошава и тя умира, Нанук решава да изпълни последното й желание - да намери отдавна заминалата им дъщеря Áга, избрала живота в града и загърбила традициите...

"Винаги ме е вълнувало как модерният и бързо развиващ се свят засяга малките общности, как процеси, които на пръв поглед нямат нищо общо, се отразяват върху живота на цели нации... С този филм изследвам как модерният свят застрашава устоите на основни човешки ценностти. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно", разкрива замисъла си режисьорът Милко Лазаров.

Милко Лазаров, с кинокритичката Геновева Димитрова в ролята на водещ, на пресконференцията след фестивалната прожекция на филма му "Отчуждение", който му донесе наградата за режисура и приз за операторската работа на Калоян Божилов от фестивала на българския филм във Варна "Златна роза", 11-17 октомври 2014 г.

Заедно със Симеон Венциславов той е и автор на сценария, който през 2015 г., в конкуренция с още 10 проекта от седем източноевропейски държави, беше отличен в Кан с наградата на ScriptEast за сценарий от Източна и Централна Европа, носеща името на Кшищоф Кешловски. Оператор и на "Áга" е Калоян Божилов.

Милко Лазаров е завършил филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Владислав Икономов. Преди дебюта си в игралното кино е режисьор на предаванията "Великите българи" и "Голямото четене", осъществени от БНТ по едноименните тв формати на Би Би Си.

Първият му филм "Отчуждение" (2013) е представен премиерно в официалната селекция на кинофестивала във Венеция (програма "Венециански дни") и има две награди от 70-ото му издание.

Освен "Ред карпет" на Веселка Кирякова, която продуцира Милко Лазаров още от "Отчуждение", копродуценти на "Áга" са 42film, Arizona Productions, БНТ, ZDF/Arte. Филмът е заснет и с финансовата подкрепа на Националния филмов център, Mitteldeutsche Medienförderung, Aide aux Cinémas du Monde, Centre national du cinéma et de l’image animée и Френския културен институт.

Източник: София филм фест