За първи път пред публика тази вечер на София филм фест се прожектира игралният дебют на Милко Лазаров

Филмът е продукция на студия "Екран" на БНТ, а сценарият е дело на самия режисьор в съавторство с актьора Китодар Тодоров и писателя Георги Тенев. Прожекцията е в кино "Люмиер" от 18,30 ч.

Сюжетът проследява пътя на около 50-годишен мъж, който тръгва от Гърция със старомодната си кола с тайник в багажника, за да купи българско дете срещу 10 хиляди евро.

Тъй като бебето все още не е родено, гъркът трябва да чака. Майката (Мариана Жикич), глухонемият й брат (Ованес Торосян) и акушерката са закарани далеч от чужди очи, в една планинска къща. Раждането започва в дъждовна нощ, сред разразилата се буря.

Милко Лазаров започва работата по филма си през 2008 г., отразявайки промените в хората, обществото и държавата в началото на 90-те.

"На практика този филм е медитация на едно изгубено поколение, затова присъства и основната тема за продажбата на новородено бебе на чужденец - споделя режисьорът. - Бях решен по-скоро да разкажа паралелна история, отколкото да следвам сценария на този мрачен бизнес. Филмът не е наръчник как се купува бебе в бедната България, а пътеводител как да изгубиш себе си."

Милко Лазаров е завършил филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ, в класа на проф. Владислав Икономов. Изпълнителен продуцент е на едни от най-успешните проекти на БНТ - "Великите българи" и "Голямото четене", на който е и режисьор. Преподава "Експериментално кино и инсценизация" в кинофакултета на НАТФИЗ.

В "Отчуждение" играе и гръцкият актьор Христос Стергиоглу