На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време

Православните християни отбелязват тази събота Архангелова (мъжка) задушница. Тя е една от трите най-големи през годината, наречени Велики Задушници и предшества празника на водача на небесното воинство свети Архангел Михаил.

На днешния ден изразяваме християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. По традиция на Задушница се посещават гробовете на нашите близки, а във всеки православен храм се отслужват заупокойни служби, с които се почита паметта на покойниците.

В подавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс. Житото символизира възкресението, хляба и виното са за спомен на Христовата жертва за нас.

Българската православна църква отбелязва днес и пет години от кончината на патриарх Максим, който почина през 2012 г. на 98-годишна възраст.

На този ден отдаваме признателност и почит и към българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

По този повод във Военния мавзолей костница на Централните софийски гробища беше отслужена панихида, на която присъства и президентът Румен Радев.

"Армията се мотивира с много неща и най-вече с отношение. Очаквам едно държавническо отношение към Българската армия и най-вече към проблемите на хората в нея и към тяхната подготовка", заяви държавният глава.

Според него предвидените средства в бюджет 2018 са усилие на правителството и внимание към този сектор, но след толкова години на забвение само тези усилия не могат да решат проблемите.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г., но през 1946 г. традицията е прекъсната, припомнят от Министерството на отбраната.

Следобед министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва и във военния ритуал в памет на загиналите герои от Първа софийска желязна дивизия - в градината на НДК, пред реставрираната скулптура на лъва от мемориала.

Статуята от войнишкия паметник на Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, открит през 1934 г., беше върната на старото си място, където доскоро се издигаше демонтираната вече композиция "13 века България".

Фигурата на лъва, който държи картата на Санстефанска България, е дело на скулптора Михаил Михайлов и досега се пазеше в Националния военноисторическия музей заедно с част от плочите с имената на войниците, припомнят от Столичната община.

Снимка: Гео Калев