Меркел даде да се разбере, че най-развитата европейска икономика няма да взема повече заеми, за да инвестира, като няма да се поддаде на натиска на някои от партньорите си да направи повече за ускоряване на растежа

В Еврозоната бе постигнат икономически прогрес, доколкото страни като Испания, Гърция и Португалия предприеха значими стъпки за изход от кризата, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел. Въпреки това според нея ситуацията в Еврозоната към момента остава нестабилна, пише "Бизнес инсайдър".

Правила за дефицита 

Според канцлерката е важно да се поддържа доверието в европейските правила за дефицита, известни като Пакт за стабилност и растеж.

Германия вероятно ще успее да постигне балансиран бюджет за следващата година. Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле обаче декларираха намерение да увеличат инвестициите в страната, като това няма да стане за сметка на поставената цел.

"Инвестиции са необходими, но не и с нов заем. Целта на балансирания бюджет през 2015 г. се разглежда като прекалено голяма икономия. Но на фона на демографските промени в Германия това е просто едно разумно поведение", каза Меркел.

Kризата в Украйна

Някои световни събития, в това число кризата в Украйна, станаха причина за забавянето на немската икономика и нанесоха финансов ущърб на много големи германски фирми, отбеляза още Меркел.

Икономическите рискове може да се отразят на нашата икономика заради геополитическото напрежение, но като цяло ситуацията в Германия остава стабилна, каза канцлерът.

Геополитическо напрежение

По-рано еврокомисарят по икономиката и финансите Пиер Московиси заяви, че Еврокомисията смята геополитическия риск за един от основните рискове в своята икономическа прогноза за периода 2014-2016.

Доминират рисковете, свързаните с геополитическото напрежение, възможната реакция на пазара спрямо нормализацията на монетарната политика в САЩ и рисковете, произтичащи от скоростта на осъществяването на програмите за реформи в ЕС, каза той.

Равнище на растеж

Според Еврокомисията ще бъде необходима поне една година, докато еврозоната достигне скромно равнище на растеж. Брюксел ревизира собствената си прогноза, като предвиди повече ниска инфлация и висока безработица.

Германия, чиято икономика е ориентирана към износа, намали прогнозата за своя ръст за тази и идната година от 2 и 1,8% съответно на 1,2 и 1,3%. Берлин обвини за това слабия световен ръст и международните кризи. Германия пострада и от лошите показатели на свои основни европейски партньори като Италия и Франция.

Виж още: Меркел допуска излизане на Великобритания от ЕС