Ако сте гледали само филми от американския му период или "Лешникотрошачката 3D", представен лично от него миналата година в София, имате възможност да наваксате

Ретроспективата на Андрей Кончаловски (Konchalovsky.ru) е организирана в Дома на киното по повод 75-ия му рожден ден и продължава до 29-и.

Програмата включва най-хубавите филми от съветския му период, както и съвсем нови документални филми за велики руски композитори, създадени от него през последните десетина години.

Началото е довечера с прожекция на дебюта му от 1965 г. "Първият учител", заснет по едноименния роман от Чингиз Айтматов.

Действието се развива в първите години на Съветската власт в Киргизия. Наскоро е приключила Гражданската война. По комсомолско поръчение в селото пристига довчерашният червеноармеец, учителят Дюйшен (Болот Бейшеналиев). Фанатизмът, с който се опитва да наложи прогреса, се сблъсква с многовековните традиции на Изтока...

Сред първите ленти са още "Историята на Ася Клячина, която обичаше, но не се омъжи" (трейлър) във вторник, 21 август, собствената му адаптация по пиесата от А.П.Чехов "Вуйчо Ваньо", повлияна от филмите на Бергман, на 23 август, четвъртък, а преди това - още една екранизация, този път по Тургенев: драматичната любовна история "Дворянско гнездо" в сряда, 22 август.

Любопитен момент от снимачния период е изчезването на семейните бижута, които Кончаловски взел от майка си, за да може полската звезда Беата Тишкевич да ги носи в кадър, но то те били откраднати от хотелската стая на режисьора, припомнят от Дома на киното.

Междувременно в петък, 24 август, по Би Ти Ви екшън може да гледате Силвестър Сталоун, Кърт Ръсел и Тери Хатчър в "Танго и Кеш" (1989), от холивудския период на Кончаловски след емиграцията му в САЩ в края на 70-те.

Героите на криминалната екшън-комедия Рей Танго (Силвестър Сталоун) и Гейб Кеш (Кърт Ръсел) са полицаи от Ел Ей, които непрекъснато си съперничат. Всеки от тях се мисли за най-добрия и събрани в екип, двамата са като куче и котка. Ако обаче ги обвинят несправедливо, те са готови да обединят усилията си...