Разследват се корупционни схеми при практическите изпити, получаване на подкупи и продажба на шофьорски книжки на цена между 2000 и 4000 лв.

Служители на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (ДAИ) в София бяха задържани в сряда при специализирана акция на ГДБОП във връзка с корупционни практики при издаването на шофьорски книжки.

Сградата е била запечатана, а още в следобедните часове били иззети компютри и документация.  В задържаните служители на "Автомобилна администрация" са открити над 115 хил. лева в различни валути. Сред арестуваните 14 души са и двама собственици на автошколи.

Разследват се корупционни схеми, получаване на подкупи и продажба на шофьорски книжки на цена между 2000 и 4000 лева. Схемата е действала при практическата част на изпита, т.е. при кормуването, а не при теоретичната, пояснява БНТ.

Неофициално разследващите разкриват, че в схемата са участвали и чуждестранни граждани, които са получавали шофьорски книжки по този начин.

Досъдебното производство е образувано на 14 май след сигнал на ГДБОП, съобщиха от Специализираната прокуратура, като за събиране на доказателства са използвани и специални разузнавателни средства (СРС).

"Установено е, че пари се дават на инструктора и на изпитващия от онези лица, които не притежават в достатъчна степен правоспособност да управляват МПС. Или както е казал единият от задържаните: "Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме", поясни говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

През март м.г. по подобни обвинения в ареста влязоха тогавашният шеф на агенцията и 15 нейни служители. Част от задържаните 12 души сега всъщност са били арестувани и тогава, но този път сред тях не е директорът.

Акцията продължи и днес, като работата на агенцията постепенно се възобновява, но днес изпити няма да се провеждат.

Министърът на транспорта Ивайло Московски коментира: "Държавата декларира, има воля и ще бъде абсолютно безкомпромисна към всякакви нерегламентирани практики, свързани с всички контролни органи, които имат отношение към превенция, безопасност на пътя и намаляване на ПТП-та."

Той припомни, че досега взетите мерки са засягали основно теоретичните изпити. Създадохме терминалите, които функционират вече месец и половина и от около 20 хил. души, вече минали като кандидат-водачи, нямаме абсолютно нито един сигнал, изтъкна Московски.

Източник: БНТ, БНР