Методите подобряват концентрацията и скоростта, с която четем

Още от първи клас ни учат как да четем и да осъвършенстваме това си умение. Множество учени се опитват да намерят начини за неговото ускоряване или улесняване. Четенето обаче не е като обикновено вършене на механична работа. При него пътят е много по-важен от крайния резултат. 

Различни изследователи са достигнали до определени съвети, които да ни помогнат да извличаме на максималното тази толкова продуктивна дейност. "Хъфингътн поуст" са събрали 7 такива работещи съвета, с които може да подобрим техниката си на четене. 

Ето ги и тях:

1. Не четете в леглото преди сън

Всички обичаме да четем преди лягане. Удобно е и успокоява. Но бързо заспиваме и се будим няколко часа по-късно с разтворена книга върху лицето си. Ако искате да извлечете максималното от една книга, застанете в позиция за концентрация. На бюро или диван например, където ще се съсредоточите и няма да заспите след няколко минути.

2. Четете сами

Четенето не е групова дейност и не върви добре в комбинация с проверяване на имейли или профили в социални мрежи. Вземете книга и отидете в стая без телевизор и не взимайте дигиталните си устройства. Хората в наши дни са свикнали постоянно да проверяват своята поща и социални профили, но това отвлича от страниците и спира потока на мисълта.

3. Четете печатни книги, ако е възможно

Много проучвания показват, че четенето на хартия води до по-добро разбиране и запаметяване на текста. Важните четива е по-добре да се четат в печатен формат, докато четците са по-подходящи за четива, които са изцяло за удоволствие. Разбира се, по-важно е да четете, отколкото точно в какъв формат за книгите.

Виж още: Подари история на незрящ

4. Подчертавайте

Подчертавайте фрази и изречения, които ви впечатляват. Този акт ви кара да прекарате повече време върху тях, да ги запаметите и в пълна степен да осъзнаете тяхното значение. Ако искате да бъдете първокласен читател, комбинирайте молива и книгата. Така можете да отворите произведението след 10 години и да видите какво точно ви е впечатлило у него.

5. Водете си бележки

Важно е не само посланието на автора, но и вашите собствени разсъждения. Бъдете активни, като си водите бележки. Така водите един своеобразен диалог с автора и възприемате съдържанието на творбата максимално.

6. Препрочитайте

Да, препрочитането изисква време. Но стимулирането на ума и мисленето имат много повече позитиви в сравнение със скоростното четене. Ако попаднете на книга, която ви впечатлява, отделете време, за да я препрочетете – веднага след завършване или след време. Така ще бъдете сигурни, че не сте изпуснали нищо важно.

Виж още: Четири проучвания, според които четенето е изключително полезно за здравето ни!

7. Четете на глас

Четенето на глас ангажира силно паметта. Ако искате да запомните отделни пасажи, прочитайте ги на глас. Изследване, публикувано в psychologytoday.com, показва, че изговарянето на думи ни помага да ги запомним по-добре. Освен това, четенето на глас не ви позволява да прескачате пасажи – характерен навик на съвременния човек, придобит от работата с дигитални устройства.