Без това да ни причинява болка

Едно от най-досадните и неприятни неща на света е ранното ставане. Дори и да си човек на утрото и да нямаш проблеми да се излюпиш от леглото с изгрева, пак го има това тягостно усещане за нещо нередно, което те кара да се върнеш и да се излежаваш. 

Но уви, работата рядко може да се върши от вкъщи в леглото, освен ако не сте изпитатели на матраци. Но предполагаме и тази професия има своите минуси... евентуално. 

Как обаче да направим процеса по ставането сутрин по-безболезнен, сдобивайки се с бодрост и свежест в нетипични часове.

Ето няколко съвета, с които продуктивността ни сутрин ще се повиши:

1. Всеки ден ставай с една минута по-рано

Ако днес си нагласил будилника за 7.00 часа, навий го утре за 6.59. Вдруги ден 6.58 часа и така, докато достигнеш до 6.30 или до 6.00. Успееш ли да изпълниш това, ще имаш още един час, в който да се разсъниш, да пиеш кафе и да правиш упражнения. Така денят ти ще започне по бодър начин, а на работа няма да имаш усещането, че те е прегазил валяк.

2. Осигурявай си малки победи

Ако в крайна сметка трябва да се научиш да ставаш в 5.00 часа, а нормалното ти време за ставане е 8.30 сутринта, идеята да скочиш директно на целта би подействала грубо и би те поставила срещу проблема със сериозното недоспиване. 

Затова по-добре си задай малки победи с малки награди. Първо започни да ставаш в 8.00 вместо в 8.30 часа. След това се възнагради. Научи тялото си да свикне с по-ранния час и щом свикне, смъквай с още половин. И се възнаграждавай при всяка промяна. 

3. Уреди си компания за пътуване до работа

Ако имаш уговорена среща с някого да пътувате заедно до работа, вероятността да станеш по-рано е много по-голяма. Организмът ти приема уговорката като нещо важно за теб и ти подава сигнали да не я пропуснеш.

Виж още: Какво правят щастливите хора, преди да станат от леглото

4. Промени средата, в която спиш, за да станеш от леглото по-лесно

Например можеш да сложиш будилника в другия край на стаята. Можеш от предната вечер да сложиш кафемашината на таймер, за да е готово в момента, в който се събудиш. Можеш да вдигнеш щорите, за да влезе светлина сутринта (ако обаче е есенно-зимният сезон, по-добре не го пробвай това, ще ти се приспи повече). 

5. Дай си причина да ставаш рано

Намериш ли точната, мотивираща причина, ставането рано няма вече да е чак такъв проблем. 

Виж още: Пет неща, които е добре да правите всяка сутрин

6. Намисли си нещо хубаво и се усмихни

Доказано е, че самата усмивка изпраща сигнали до мозъка, карайки го да се чувства щастлив. Щастливият човек става по-лесно от леглото.