Онези неща, заради които трупаме години след това горчив опит

Когато сме млади, живеем така, сякаш сме безсмъртни. В 20-те си години сме склонни да злоупотребяваме с пиене, вредна храна, да се впускаме в нови, екстремни преживявани и какво ли още не. В което няма нищо лошо. 

В тези години обаче неминуемо пропускаме и много възможности, не научаваме важни уроци и като цяло трупаме опит, който дори не осъзнаваме.

Така след години чак си даваме сметка за всички онези грешки, които сме допуснали, докато целият живот е бил пред нас.

Lifehack събира някои от основните грешки, които допускаме в 20-те си години:

1. Вярата в онзи специален момент, който ще предопредели съдбата ни

Истината обаче е, че всеки ден решаваме съдбата си. С всички решения, стъпки и действия които предприемаме. Факт, някои неща са с голяма важност, но едва ли може да се каже, че един или два ключови момента решават всичко.

2. Спестявайки, пропускаме възможности

Да спестяваш е едно от най-важните умения, които човек може да усвои в 20-те си години. Понякога обаче именно пестенето ни е спирало да се сдобием с нещо важно - изживявания и спомени, които да трупаме за през годините. Все пак дори всичките спестени пари на старини няма как да ни дадат силите да изживеем пак младостта.

От друга страна, когато си на 20 г. и животът е пред теб, прахосваш куп пари за дрехи, техника, кола, излизания и почивки. След години най-вероятно ще осъзнаеш, че си прахосал толкова пари за глупости, но дори тогава най-вероятно ще го направиш с усмивка. 

3. Прекратяваме хобита, които сме обичали, а след години съжаляваме за това.

Рутината на работата ни отнема страшно много време и енергия, които преди сме влагали за любимите си хобита. Чисто битовите неща се превръщат в необходимост, а след като се появят децата - и в приоритет. Въпросът е, че години след това винаги ще съжаляваме за прекратяването на любимите хобита. 

4. Не сме достатъчно активни

В 20-те си години човек е на върха на силите си и сякаш нищо не може да го спре. Това често води до едно измамно чувство за безсмъртност, което ни връща години след това към грешките. Залиняването, липсата на достатъчно движение след години дава ефект и организмът ни става доста по-слаб. 

5. Обвързване с грешния човек

Разбира се, никой не се влюбва с ясното съзнание, че това ще му донесе болка и разочарование. И все пак е по-безболезнено двама души да разберат, че не са един за друг, преди да правят планове за общо бъдеще и семейство.

6. Страх от грешките

И все пак някои признават, че най-голямата им грешка като млади е била, че прекалено много са се страхували да не сгрешат. А не трябва да забравяме, че грешките са просто част от живота.

Източник: lifehack.org