84% от фирмите не предвиждат наемането на нов персонал

Около 40% от работодателите в страната се очаква да вдигнат заплатите на наетите си служители с около 4-5%. Това показват данни на проучване сред членове на Асоциацията на индустриалния капитал, цитирани от Би Ти Ви. 

Според изследването също така се очаква да се запазят нивата на заетост с минимален ръст.

Около 84% от анкетираните фирми не планират да наемат нов пресонал през тази година, а 5,5% са обявили, че е вероятно да правят и съкращения. Ето защо ръстът в заетостта ще е минимален. 

Данните показват още, че работодателите също така са по-скоро умерени оптимисти относно 2016 г., но сред тях преобладава несигурността. 

Бизнесът остава против увеличаването на минималната работна заплата на 420 лв., като 43,6% от анкетираните заявяват, че то ще доведе до свиване на заетостта, а 39,6% очакват увеличаване на сивия сектор. 15% пък са на противоположна позиция и смятат, че ръстът в минималните доходи ще повлече и останалите заплати. 

Виж още: Близо 2 млн. българи с по-високи социални осигуровки от 2016 г.

Работодатели предупреждават, че в градове като Враца минималната заплата вече се доближава твърде много до средната, а това може да коства работните места на по-ниско квалифицираните служители. 

Прогнозите за икономическия ръст у нас са умерено оптимистични. Министерство на финансите залага 2,1% ръст, а ЕК - 1,5%.

Източник: Би Ти Ви