Отливът на депозити от банковата система покрай паниката в края на юни е бил умерен, става ясно от паричната статистика към 30 юни, обявена от БНБ

Средствата на гражданите и фирмите са спаднали с около 800 млн. лв., което е около 1,5% от общата сума на техните спестявания, възлизащи на около 55 млрд. лева, пише "Труд".

Спестяванията на гражданите са намалели с 500 млн. лв., а депозитите на фирми - с 300 млн. лв.

Според изявленията на БНБ за три дни преди затварянето на КТБ от нея са изтеглени около 1 млрд. лв., а в деня на атаката срещу ПИБ - към 800 млн. лв. При 800 млн. лв. общо изтекъл ресурс от системата излиза, че гражданите и фирмите са върнали в банките около 1 млрд. лв., или 56% от изтеглената сума.

Статистиката на централната банка сочи, че през май парите на домакинствата в трезорите са нараснали с около 140 млн. лв. От началото на годината до юни спестяванията на граждани се бяха увеличили с 1,4 млрд. лева, което прави средно по 300 млн. лева месечно. 

Виж още: За да имаме винаги пари

Общата сума на депозитите пък беше надхвърлила 39 млрд. лева. След изтегления половин милиард през юни парите на населението в трезорите вече са 38,6 млрд. лева.

Фирмените депозити са се свили през юни на 15,04 млрд. лева. През предходния месец по техни сметки е имало 15,37 млрд. лв. При фирмите от началото на годината до края на май имаше спад на спестяванията, макар и минимален - общо около 80 млн. лв. за периода до май. След отлива през юни за шестмесечието той достига 410 млн. лева.

Без нови кредити 

Кредитирането на домакинствата през юни отново е било в точката на замръзване. Отпуснатите заеми са се повишили с едва 30 млн. лв. При фирмите има по-сериозен ръст - с над 160 млн. лв. по данни на БНБ.

Виж още: Как са защитени вашите спестявания