На 30 години затвор беше осъден рецидивистът Илиян Здравков за убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова от Велико Търново.

Присъдата за извършеното от Илиян Здравков престъпление - грабеж при опасен рецидив, придружен с жестоко убийство, е 30 години затвор при първоначален строг режим, постанови Окръжният съд във Велико Търново.

Максималната присъда е доживотен затвор без замяна. 40-годишният рецидивист обаче получи по-ниско наказание, защото се призна за виновен, прие фактите в обвинителния акт и процесът протече по реда на съкратеното съдебно следствие, обяснява кореспондентът на БНР. След тази процедура максимално възможното наказание е 30 години затвор.

Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд в 15-дневен срок. Надя Трайкова, майката на Вероника, обаче коментира, че няма да обжалва наказанието: "Това е най-високата присъда по този закон. Не можа да ни удовлетвори нищо. Каквато и присъда да му дадат, детето ни няма да се върне."

Няма да протестира присъдата и прокурорът Цаньо Попов. Кирил Станчев, служебният защитник на обвиняемия, ще реши дали да обжалва след консултация с клиента си, но прогнозира, че най-вероятно той няма да поиска преразглеждане на присъдата си.

Здравков трябва да плати на семейството на убитата студентка 200 хил. лева обезщетение, както и разноските по делото.

23-годишната студентка Вероника Здравкова беше съсечена с тесла на 28 февруари вечерта в района на жп гарата в старата столица, докато се прибирала от работа. След като бе обявена за издирване, тялото й беше открито на 3 март във водите на река Янтра.

Вещите в дамската й чанта, с която си тръгнал убиецът, бяха оценени на 400 лв. Вътре, освен 25 лева в брой, била и дебитната й карта, от която Здравков опитал да тегли пари. Случаят бе разплетен след получените данни от системата БОРИКА.

Източник: БНР