77,6% от домакинствата у нас живеят със средства по-малки от необходимото

Месечно един член на четиричленно домакинство в България има нужда от 557,55 лв., за да се издържа. За да има нормален живот без лишения едно домакинство трябва да разполага общо с около 2230 лв. на месец, като в това се включват  пари за храна храни, разходи за образование, здравеопазване и жилище. Това съобщи на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от Би Ти Ви.

Димитров и изследователят на Виолета Иванова представиха актуални данни от наблюденията на ИССИ на потребителските цени и издръжката на живот в България - март 2016 г.

Под издръжката на живот са общо 5,7 млн. българи, което е 77,6% от домакинствата в България. Това са хора основно от Видин, Благоевград, Кюстендил, Хасково, Силистра, тъй като размерът на средната работна заплата там е около 600 лева, каза Виолета Иванова от Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) на КНСБ.

Границата на абсолютна бедност е достигнала до 296,50 лв. на човек. Близо 30% от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 296,50 лв.), като това прави около 2,2 млн. души.

Виж още: Данните за миналото тримесечие

Над абсолютната бедност, но и под необходимия минимум на член от домакинство (между 296 и 558 лв. на човек) живеят около 3,4 млн. души - близо 48% от домакинствата. Доходите на около 1/4 от тези домакинства обаче гравитират между 297 лв. и 390 лв., което означава, че са по-близо до издръжката на бедните домакинства и има риск отново да попаднат в тази група, коментира Пламен Димитров.

Делът на домакинствата с общ доход на човек над издръжката на живота плавно нараства и вече се задържа трайно около 22%, или около 1,6 млн. души. Това се обуславя от факта, че нараства търсенето на висококвалифицирана и качествена заетост, която е и по-високо заплатена, посочват от КНСБ.

Виж още: 3 млн. българи живеят с под 360 лв. на месец

Средната работна заплата през 2015 г. е 894 лв., което означава номинален ръст от 8,8% и реално покачване с 8,9%, каза Виолета Иванова. В обществения сектор има увеличение с 4,8% и реално с 4,9%, като е достигнато равнище от 930 лв. За частния сектор средната заплата е 880 лв.

Според Димитров обаче българинът все по-често посяга към изтегляне на спестявания, за да покрие нормални си нужди.

Източник: Би Ти Ви