За шест месеца спестяванията за старини на хората, родени след 1959 г., са се увеличили с близо 172 лв.

По 1813,61 лв. средно има в партидите за втора пенсия на българите, сочат последните данни за допълнителното пенсионно осигуряване на Комисията за финансов надзор, цитирани от в. "Сега". 

Средствата във всяка партида са различни, а размерът им се определя от годините на осигуряване и размера на вноските, както и от това как всяко пенсионно дружество инвестира парите ни.

Последните анализи сочат, че кризата, която засегна дружествата и доведе до отрицателна доходност, вече е преодоляна. 6,69% е доходността на универсалните пенсионни фондове за периода от юни 2013 г. до юни 2014 г. 

Виж още: Средната заплата у нас за 2013 г. е била 808 лв.

Към края на полугодието в деветте универсални пенсионни фонда за задължително пенсионно осигуряване се осигуряват общо 3 368 769 българи. За шестте месеца брутните постъпления от вноски в универсалните фондове са над 432 млн. лв., което е с 66 млн. лв. повече от същия период на миналата година.

Пенсионните дружества обаче печелят неколкократно по-високи суми от такси и удръжки, отколкото от управление на собствените си средства. 60,9 млн. лв. за такси са удържали пенсионните фондове през първите шест месеца на годината, за да управляват добре вноските ни.

Това е с над 11 млн. лв. повече от удържаното през същия период на миналата година. В същото време, управлявайки собствените си средства, фондовете са изкарали едва 4,5 млн. лв. или 13 пъти по-малко. Сумата се получава от разликата между спечеленото от инвестираните осигуровки, управлението на парите за гарантирана минимална доходност и др. и разходите за тези дейности.

Виж още: Увеличават пенсиите с 2,7% от 1 юли