Филмът на Джей Ти Син и Роб Уитуорт показва свежия облик на Пхенян

За външни лица Северна Корея е загадка. Това, което знаем за държавата, управлявана еднолично от младия диктатор Ким Чен Ун, идва от малцината посетители, които обаче са ограничавани в движението си. На тях даже се назначава специален човек, който да следи за действията на чуждите гости и те да не се отделят от посочения маршрут.

Всичко друго са слухове, които малко или много се позовават на истината. Все пак има и доста фалшиви информации като детската песничка, в която уж се пеело за смъртта на всички американци, уж репортажа от световното 2014 г., в което Северна Корея уж побеждава или информацията, според която чичото на Ким Чен Ун е убит от насъскани срещу него кучета. Всички тези информации се появиха в интернет и след това бяха опровергани.

Факт е обаче, че в страната много хора живеят при отвратителни условия, пред които пловдивският квартал Столипиново е като богаташко предградие с доволни и сити капиталисти.

В една по-добра светлина обаче можем да видим столицата на Северна Корея - Пхенян. Градът е като витрина за цялата страна и представя най-доброто (или това, което местните възприемат за най-добро), което Ким Чен Ун и поданиците му могат да предложат.

Таймлапс видеото, продуцирано от Джей Ти Син и Роб Уитуорт, показва свежия облик на севернокорейската столица. То е спонсорирано от държавата, а на авторите на късометражния филм е позволено да се движат навсякъде, стига да не припарват до забранени места, неразработени райони или военни обекти.

Все пак на двамата автори на филма е била назначена охрана, която да следи да се снимат правилните локации.

Видеото на Син и Уитуорт е доста детайлно и хвърля нов поглед върху столицата на Северна Корея.