Съветите на Пътна полиция се отнасят и към пешеходците, и към шофьорите

С падането на втория сняг неволите на шофьори и пешеходци започнаха наново.

Традиционно в поддържането на 20 хил. км републикански пътища през зимните месеци участват около 3000 снегопочистващи машини (снегорини, техника за разпръскване на пясък и др.), с близо 100 хил. тона сол и 300 хил. тона пясък.

Виж още: Как да подготвим колата си за зимата

Всички водачи и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от безплатното мобилно приложение LIMA, от сайта на агенция "Пътна инфраструктура" www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20. В АПИ целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Всъщност в планините първият сняг тази година дойде още в първите дни на октомври и резултатът беше множество пречупени и паднали дървета, които затвориха прохода Петрохан и други пътни отсечки.

Препоръки към пешеходците:

- Станете видими за останалите участници в движението по пътищата

Снабдете се с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Можете да закрепите светлоотразителни елементи на връхната дреха или по ръчния багаж. 

- Не бързайте да пресичате

Много маршрути по пътищата са неосветени. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, изчакайте го да премине и прекосявайте едва тогава. Помнете, че водачът на автомобила ще ви забележи значително по-късно, когато вече не може да ви предпази, нито дори да спре! 

- Бъдете предпазливи на хлъзгава настилка

Не започвайте прибързано пресичане на заледено или заснежено пътно платно - дори да ви се струва, че приближаващият автомобил е твърде далече. Реалният спирачен път на превозното средство е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато няма да може да ви предпази. 

- Проявете търпение по спирките на масовия градски транспорт

Когато чакате на спирката заедно с много други хора, не подхождайте към превозното средство преди да е спряло. Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус, тролейбус или трамвай - опасността от подхлъзване е голяма. В тъмното водачът на превозното средство трудно може да забележи в огледалото за обратно виждане опита ви да се качите в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете пред превозното средство, тъй като има голяма опасност да не бъдете забелязан(а) от водача на автомобил, заобикалящ го в момента.

Виж още: Как се ходи при сняг и лед

Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.

- Осигурете си добър обзор и възприемане на шума при валеж

Дебелите връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките ви правят по-бавни и трудно подвижни като пешеходци. Бъдете нащрек и си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства. 

- Пазете се от застигащи ви автомобили 

Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при банкет - по него. Така има шанс навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки. Ако забележите в далечината фарове на приближаващо превозно средство в една от двете посоки, препоръчително е незабавно да излезете от платното до отминаването на автомобила!

- Пазете се при намалена видимост

Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите - и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите си връхни дрехи. За да не стане злополука в такава ситуация, е много важно пешеходците да напуснат платното или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващия отпред или отзад автомобил.

Подобни са препоръките и при гъста мъгла. Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате. 

Виж още: Съвети за настаняването на малките пътници при зимни пътешествия 

Препоръки към водачите:

- По възможност не използвайте велосипед или друго двуколесно превозно средство за придвижване при зимни условия 

Велосипедите и другите двуколесни пътни превозни средства са рискови за управление при зимни условия. Хлъзгавите и заледени пътни настилки са предпоставка за пътни инциденти, често с фатални последици. Ако все пак сте решили да сте с велосипед през зимата, трябва да използвате светлоотразителна жилетка, когато сте извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.  

- Пътните превозни средства с животинска тяга трябна да са видими за останалите участници в движението 

Най-често произшествията с пътни превозни средства с животинска тяга  астъпват заради липсата на светлоотразители. Не са редки и случаите на пътни  инциденти поради неправилното им движение на пътя и неправилния превоз на  пътниците в тях. Всяко подобно пътно превозно средство трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост - отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.

- Не пестете средства за пълната изправност на автомобила през зимата

Ако фаровете не са правилно регулирани и светят ниско, платното ще бъде осветено на по-късо от необходимото разстояние. Непременно се погрижете да си осигурите подходящи за сезона гуми, но не забравяйте, че е забранено движението с гуми с шипове. 

Амортисьорите са крайно важни за стабилността на автомобила, особено по неравни настилки и на завои и затова трябва да бъдат прегледани от опитни механици. Ако амортисьорите вече не са ефективни, трябва да бъдат подменени. Прегледайте в сервиз състоянието на акумулатора и спирачната течност. 

Препоръчително е да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките; да се снабдите с вериги за сняг, които да са в багажника до края на зимата; да проверите изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло, както и на това за подгряване на задното. Поддържайте зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система. 

- Бъдете нащрек в "тъмната зона"

При превключване от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил намалете скоростта дотолкова, че да можете да спрете, в случай че има препятствие, превозно средство или човек пред автомобила ви. Преди разминаване с насрещно движещ се автомобил попадате в т.нар. "тъмна зона". В нея видимостта е на съвсем късо разстояние пред автомобила. Ако преди разминаване водачът на насрещно движещия се автомобил превключи от дълги на къси светлини прекалено отдалече (на повече от 150 метра разстояние), не превключвайте веднага на къси светлини. 

- Движете се с разумна скорост в зоната на видимостта

При пътуване по тъмно с автомобил бъдете в очакване пред вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, отдясно по платното, а не по  банкета, при това трудно забележим, с тъмни дрехи; неправилно движещ се, криволичещ колоездач без светлоотразителна жилетка, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразители. 

Голяма е вероятността да застигнете каруца, незабележима заради липсата светлоотразяваща сигнализация. Трудновидими обекти може да срещнете не само в населените места, а и по пътищата между тях, дори твърде далече от селищата, включително и по първокласните пътища, където движението на пътни превозни средства с животинска тяга е забранено. 

Преди разминаване с насрещни автомобили сте заслепени от техните фарове. Това налага непременно да намалите скоростта до момента на разминаването и даже малко след него. Само с такова "презастраховане" ще си осигурите необходимата
безопасност при намалената видимост.

- Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирките на масовия градски транспорт

Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край спирките на автобуси, тролейбуси и трамваи е най-голяма вероятността пред вашия автомобил внезапно да се появи забързан или тичащ пешеходец, който не се е огледал, преди да пресече. Слизащите от превозните средства на масовия градски транспорт много често пресичат, без да се огледат.

Препоръчително е преди спирката да намалите плавно скоростта и максимално да увеличите страничната дистанция от заобикаляния от вас спрял автобус, тролейбус или трамвай. Бъдете в очакване внезапно да пресече пешеходец. 

- Очаквайте внезапни действия на възрастни пешеходци и деца, бъдете в готовност да предпазите пързалящи се по улицата деца

При управление на автомобила по хлъзгава настилка, покрита с утъпкан заледен сняг, при застигане на пешеходци, които вървят по платното поради непочистени от снега тротоари, отдалече плавно намалете скоростта и увеличете максимално страничната дистанция при заоби калянето им. Не забравяйте, че децата и възрастните често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, като не са преценили реално скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре. 

- При дъжд очаквайте наводнено платно и аквапланинги

Когато вали дъжд и на пътя се образуват големи локви, е налице опасност от попадане в т.нар. "аквапланинг". При него гумите не успяват да отведат водата, която се намира между тях и асфалта. Пред гумите се събира вода. Когато налягането на водата надвиши това на гумите, те губят контакт с пътя и колата започва да се плъзга. Слоят вода се превръща в пързалка, а автомобилът не може да спре, да ускори или завие.

Като резултат от това колата може да поднесе, да се завърти или да излезе от пътя. Помнете, че аквапланинг се появява при много вода на пътя, движение с висока скорост и изтрити грайфери на гумите.

- Предвиждайте попадането в хлъзгави участници

Още в утрините на късната есен много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. Гъстата мъгла и заскрежаването вече са предупреждение, че върху платното може да се е образувал тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради специфичните въздушни течения. Помнете, че приобщо сух път настилката на мостове е възможно да бъде покрита с тънък и трудно забележим лед. Още по-голяма е вероятността от това, ако в момента има мъгла и температурите са ниски.

Виж още: Полезен трик, когато ни е студено

Препоръчително е да се движите предпазливо, в очакване да попаднете върху хлъзгав участък. Намалете скоростта още преди навлизането върху мост. Вече навлезли в него, не използвайте спирачките, а намалете скоростта с помощта на двигателя, без да форсирате и като не изключвате от скорост. Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте
изпреварвания.

- Бъдете предпазливи на северните склонове

Когато при отрицателни температури управлявате автомобил по суха настилка, не се стремете към максимално разрешената скорост, тъй като има голяма вероятност на северен склон, в гориста местност, на сенчест участък, изведнъж да навлезете върху заледена настилка. Там снегът и ледът се запазват много по-дълго от участъците, огрявани от слънцето през деня.

Препоръчително е при попадане върху лед да запазите самообладание и постепенно и плавно да намалите скоростта с помощта на двигателя, при включена предавка.

- Не потегляйте на път при прогноза за усложняване на времето и обилни снеговалежи, не образувайте задръствания заради нетърпеливост и самонадеяност

При първите снеговалежи се получават големи затруднения за движението, образуват се колони, понякога се налага водачите и спътниците им да престояват с часове в задръствания. Затрудненията се дължат основно на неподготвени за зимата автомобили, с износени и неподходящи за сезона гуми, без вериги против буксуване. Мнозина бедстват в студа и заради това, че са потеглили с недостатъчно гориво, без подготовка за усложения на метеорологичните и пътни условия.

Виж още: 20 най-омразни неща от зимата

Опитът показва, че през зимата трябва да се тръгва на път с пълен резервоар, с топли дрехи, храна и вода за всички в автомобила. Ако се предвиждат обилни снеговалежи, ако автомобилът ви не е добре подготвен за зимни пътувания, както и ако вашият опит зад волана  при зимни условия е недостатъчен и нямате резервен по-опитен водач, по-добре е да отложите пътуването, ако то не
е крайно наложително!

Ако автомобилът закъса или се повреди, пътниците не трябва да излизат и да се движат около него, защото рискуват да бъдат блъснати от преминаващ автомобил. Ако застигнете дълга неподвижна автомобилна колона на заснежен път и при снеговалеж и по всичко личи, че има неизвестни за вас затруднения в началото на колоната, не проявявайте нетърпение и се наредете на нея, чакайте като останалите.

Помнете, че причината за колоната може да е катастрофа, закъсали автомобили или регулярно технологично спиране на движението от пътната полиция и пътните органи за разчистване на участъка. Чакайте на място в колоната, докато движението се нормализира. Често шофьори на автомобили с по-висока проходимост не изпълняват разпорежданията за ненавлизане във временно затворен участък заради снегонавявания, не след дълго закъсват и се налага за тяхното изтегляне да се отклонява почистващата техника.

При образували се колони на магистралите поради временно спиране за разчистване на снега или закъсали автомобили, не навлизайте и не спирайте в аварийните ленти - така блокирате достъпа на автомобили на полицията, пътните служби и Спешна помощ. Препоръчително е да изпълнявате указанията на пътните полицаи и служителите на пътните служби. Не изпреварвайте колоната, защото така ще образувате втора колона и задръстване, за чието нормализиране ще са необходими часове за стотици автомобилисти, спътниците им, а и за самите вас.

Фотогалерия: Роторни снегорини пробиват път в Родопите

Източник: Пресцентър МВР