Кои са успяли да прескочат трудното начало

Огромните компании все са започнали от някъде. Стив Джобс и Джеф Безос все са започнали от някъде и това някъде не е била ултрамодерна сграда. Понякога мечтите са само мечти и здравата работа ги превръщат в успешни проекти.

Ето 10 от най-известните компании, стартирали в гараж:

"Лотус карс"

През 1948 г. 20-годишният младеж Антъни Колин Брус Чапман основал малка компания за състезателни коли. За седалище на фирмата му, където построил и първата първата състезателна кола "Лотус" се намирала в конюшните зад "Хотела на Райли" в Хорнзи, Северен Лондон.

Днес "Лотус карс" е един от най-добрите производители на състезателни автомобили в света.

"Епъл"

Една от най-големите компании в света е създадена през 1976 г. от 21-годишния Стив Джобс и 26-годишния Стив Возняк. Те стартирали бизнеса си като продали на местен магазин 50 бройки от компютъра Apple I на Возняк, за по 500 долара бройката. Джобс занесъл поръчката за покупка при дистрибутор на части и поръчал частите. Двамата заедно с малкия им екип сглобили на ръка 50-те компютъра, като цялата процедура им отнела 30 дни, а за сервиз използвали един гараж в Купертино, Калифорния.

Днес "Епъл" е една от най-скъпо оценените технологични компании в света.

Freelancer.com

Когато през 2007 г. предприемачът от Сидни Мат Бари купил уебсайт от един швед и го преименувал на Freelancer.com, едва ли е очаквал нещо голямо. Той управлявал новия си бизнес от гаража си с помощта на един служител. Няколко дребни корекции по сайта му донесли обаче такъв трафик, че сайтът се сривал почти всеки ден. Шест месеца по-късно на Бари му се наложило да пренапише кода, за да се справи с наплива, а самият сайт вече започнал да се разраства глобално, като 40% от работните проекти в него вече идвали от САЩ, в сравнение със само 5% от Австралия.

"Гугъл"

Когато започнали проекта за най-голямата световна търсачка Лари Пейдж и Сергей Брин били само студенти в Станфорд. Първата база на разработките на това, което днес познаваме като Google, били направени в гаража на Сюзан Войчички през септември 1998 г.

Скоро проектът започнал да пречи на учението им, затова се опитали да го продадат на Excite за 1 млн. долара. От Excite отхвърлили офертата и днес google.com е сайтът с най-много трафик в света, а самата компания е една от най-скъпите в света.

Виж още: Успехът им отива

"Харли-Девидсън"

През 1901 г. 21-годишният Уилям С. Харли и неговият приятел от детинство Арън Дейвидсън започнали работа по създаването на малък двигател, който да помогне за задвижване на велосипед. Полето на техния труд било дървената барака на трети приятел в Милуоки, Уисконсин.

През 1903 г. двамата официално основали "Харли-Дейвидсън", която днес вече е най-известната марка мотоциклети в света.

"Маглайт"

След Втората световна война много хора се насочили към САЩ. Един от тези имигранти бил и хърватинът Тони Маглика. С много тежка работа и малко научен английски той успял да се справи и за 5 г. спестил достатъчно, че да си вземе струг. Годината била 1955, когато хърватския емигрант започнал да работи в гараж в Лос Анджелис върху производството на прецизни машинни части. През 1974 г. основал "Маг инструмент", а през 1979 г. пуснал на пазара първия фенер "Маглайт".

Днес "Маглайт" е фенерът, с който си служат всички полицейски служители в САЩ.

Amazon.com

През 1994 г. Джеф Безос основава онлайн книжарницата Amazon.com, офисът на която се намирал в гаража му в Белвю, Вашингтон. Първата продадена книга сайтът отбелязал през юли 1995 г., а две години по-късно направил първоначалното публично предлагане на компанията.

Днес Amazon.com е най-големият онлайн магазин на дребно в света.

Виж още: Топ 10 на най-богатите порноактриси

"Хюлет-Пакард"

Бил Хюлет и Дейв Пакард основават компанията "Хюлет-Пакард" (HP) през 1939 г. в гаража на Пакард, а първоначалната им инвестиция е била 538 долара. Първият произведен от тях продукт е аудио осцилатор, а един от първите им клиенти бил Уолт Дисни, който поръчал осем осцилатора, за да разработи звуковата система за филма "Фантазия".

Гаражът на HP в Пало Алто днес е известен като родното място на Силициевата долина, а HP са една от най-големите компании в света.

"Янки кендъл къмпъни"

През 1969 г. младежкият порив към създаване на едно нещо от друго нещо довежда 16-годишния Майкъл Китредж до идеята да направи ароматизирана свещ в гаража си от разтопени пастели, подарък за майка му. Първата сделка дошла, когато съседите му видели свещта и изявили желание да си купят подобни. Това дало тласък на масовото производство на ароматни свещи. Четири години по-късно Китредж сменил гаража със стара мелница в Холиуок, Масачусетс.

Днес "Янки кендъл къмпъни" е най-големият производител на ароматни свещи в САЩ.

Виж още: Професиите, които най-добре съчетават работа с личен живот

"Дисни"

Гаражът в къщата на чичото на Уолт Дисни се превърнал в "родно място" на най-печелившия медиен конгломерат в света. През 1923 г. Уолт Дисни и брат му Рой се местят при чичо си Робърт. В неговия гараж те правят "първото студио на Дисни". Там са заснети "Комедиите с Алиса", които били част от оригиналната "Алиса в страната на чудесата".

Днес "Дисни" е най-печелившият медиен конгломерат в света.

Източник: Entrepreneur.bg