Започва големият ремонт след голямата авария в разгара на отоплителния сезон, предстои подмяната на 21 км тръбопроводи, като за времето на ремонтите няма да се начисляват сметки за топла вода.

Ремонтите на "Топлофикация София" започват още през май, като през летните месеци предстои да бъдат рехабилитирани 21 км тръби. Графиците за обектите ще бъдат публикувани допълнително след приключване на задължителните съгласувателни процедури, уточниха от дружеството.

След тежката авария в топлорайон "София Изток" през февруари започва цялостен преглед на топлопреносната мрежа в столицата със строително-монтажни и рехабилитационни дейности. Това налага временно спиране на двата големи топлоизточника - ТЕЦ "София Изток" и ТЕЦ "София", и преустановено подаване на топла вода за част от софийските квартали.

Разбираме, че за столичани ще бъде създадено огромно неудобство, но сме длъжни да вземем необходимите превантивни мерки, за да избегнем, доколкото това е възможно и зависи от нашите усилия, тежки аварии с мащабни последствия през следващите години, коментираха от дружеството.

Заради временното извеждане от експлоатация на дефектиралия през зимата магистрален топлопровод, цялостен преглед на топлопреносната мрежа, необходимите укрепвания на трасетата, подмяна на свързваща и секционираща арматура и спирателни кранове, в периода от 3 до 14 май и от 1 до 11 август  спира работата на ТЕЦ "София Изток", като през този период без топла вода остават клиентите на "Топлофикация" от кварталите:

жк "Дружба" 1 и 2,
промишлен район "Гара Искър,
жк "Младост" 1, 1А, 2, 3, 4,
жк "Дървеница",
кв. Мусагеница,
кв. Витоша,
жк "Студентски град",
жк "Изток",
жк "Дианабад",
жк "Лозенец",
жк "Гео Милев",
кв. Яворов (висока част),
жк "Подуене център",
кв. Редута,
жк "Слатина",
Академия МВР, ВТУ "Т. Каблешков",
м. Къро,
кв. Полигона,
НРТЦ, ЗИТ, БАН-ХМС,
кв. Цариградски комплекс,
резиденции

По време на спирането на централата в периода 1-11 август ще бъде изграден нов топлопровод за захранване на турбогенератор в ТЕЦ "София Изток", който предстои да заработи през 2018 г. Ще бъде въведен в експлоатация и рехабилитираният магистрален топлопровод, аварирал през зимата.

През летните месеци с финансиране от фонд "Козлодуй" предстои да бъдат рехабилитирани и участъци от топлопреносната мрежа основно в жк "Младост 3". Така през тази година само в тръбопроводите на топлорайон "София Изток" се инвестират близо 9,4 млн. лв.

ТЕЦ "София" спира работа в периода от 7 до 16 юни и без топла вода остават клиентите в централна градска част в района на ул. "История славянобългарска", бул. "Данаил Николаев", ул. "Проф. Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Фритьоф Нансен", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Прага", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Тотлебен", ул. "Йоаким Кърчовски", ул. "Дамян Груев", Руски паметник, Зона Б-5, Зона Б-17, Зона Б-18, Зона Б-19, ул. "Опълченска", бул. "Княгиня Мария Луиза", Сточна гара, жк "Банишора", жк "Света Троица" и жк "Фондови жилища".

В рамките на това спиране, с оглед повишаване сигурността на топлопреносната мрежа, ще се ремонтират тръбопроводи с подмяна на секционираща арматура на три обекта: под Централна гара, на ул. "Димитър Петков" и ул. "Пиротска", на бул. "Сливница" при ул. "Странджа" и ул. "Беласица".

Топлопроводите в София са изградени основно през 70-те и 80-те години, а остарелите тръби са най-честата причина за авариите в системата. Повече подробности клиентите могат да получат на информационния телефон в колцентъра на дружеството - 0 700 11 111. За времето на ремонтите няма да бъдат начислявани сметки за топла вода и това ще бъде отразено на отделен ред в месечните съобщения.

Източник: Toplo.bg