Унгарската драма на режисьор дебютант, включена в програмата на 20-ия София филм фест, поддържа жив спомена за Холокоста

От края на Втората световна война изминаха 70 години, но Холокостът не е забравен и продължава да е актуална тема в киното с нови, разтърсващи филми.

Един от тях е унгарският "Синът на Саул", пълнометражен дебют на Ласло Немеш, с награди от Кан, "Златен глобус" и "Оскар" в чуждоезичната категория. Включен в програмата на 20-ия София филм фест, той има прожекции на 14 март в кино "Люмиер" (18,30 ч.), в Дома на киното на 23 март (21 ч.) и в културен център G8 на 31 март (19 ч.).

Радикален като съдържание и провокативен като изобразителен експеримент, сюжетът му проследява историята на Саул Ауслендер - унгарски евреин, който е депортиран в концентрационния лагер в Аушвиц.

Виж още: Оцелял от Освиенцим: Наричаха ни "сапуни"!

Там попада в специалния отряд на т.нар. "зондеркомандос" - затворници, работещи в газовите камери, където са заставени да помагат на нацистите в масовото изтребление.

Един ден през октомври 1944 г. Саул открива тялото на момче, което прилича на сина му, и прави невъзможното да го погребе достойно, като го спаси от пламъците и намери равин, за да му прочете молитвата за мъртвите - докато останалите от отряда подготвят бунт...

"Питах се какви усещания са имали евреите, когато са пристигнали на рампата в Биркенау. Какво са виждали? Какви са били последните им часове? Това ме накара да заснема филма", казва пред медиите 38-годишният режисьор и съавтор на сценария.

Самият той е потомък на украински евреи, намерили смъртта си в Аушвиц, а интересът му към темата бил провокиран от сборник с текстове от членове на отрядите "Зондеркомандос".

Виж още: Ужасът на нацистките концлагери в цифри и факти

Роден през 1977 г. в Будапеща, Ласло Немеш учи история, международни отношения и драматургия в Париж, а след това работи като асистент-режисьор на късометражни и пълнометражни филми във Франция и Унгария. Две години е асистент на големия унгарски режисьор Бела Тар (също специален гост на 20-ия София филм фест), а междувременно завършва кинорежисура в училището по изкуства „Тиш” към университета в Ню Йорк.

Късометражните му филми "С малко търпение" (2007), "The Counterpart" (2008) и "Джентълменът е освободен" (2010) получават близо 30 награди и имат участие в над 100 международни фестивала.

За главната роля в "Синът на Саул" е избран 49-годишният унгарски поет и рокмузикант Геза Рьориг, който е завършил филмовата академия в Будапеща., а понастоящем живее в Ню Йорк. Отгледан и възпитан в еврейско семейство, той приема юдаизма след посещение в Аушвиц като студент, а това е актьорският му дебют на голям екран.