Софтуерният гигант придобива шведската компания "Моянг", която разработва популярната компютърна игра

2,5 млрд. долара е стойността на сделката за "Моянг" (Mojang) и тяхната видеоигра Minecraft. От "Майкрософт" уверяват, че хитовият продукт на базирания в Стокхолм разработчик ще продължи да бъде достъпен не само за конзолата им Xbox, но и за останалите платформи: iOS, "Андроид", "Плейстейшън", компютри (PC).

Служителите на "Моянг" се присъединяват към "Майкрософт студиос", стоящи зад популярни сред геймърите заглавия като Halo, Forza и Fable. Играчите на Minecraft само ще спечелят от инвестициите на софтуерния гигант в мобилни и облачни технологии.

На най-различни устройства - от компютри и конзоли до таблети и мобилни телефони - ежегодно хората прекарват с игрите милиарди часове, коментира шефът на "Майкрософт" Сатя Надела популярността на гейминга и обещава да полагат майчински грижи както за поредицата, така и за изградената около нея общност от геймъри.

Основателите на "Моянг" ще се занимават с нови проекти, но изразяват увереност, че високото равнище на креативност в общността ще носи успех на играта и в бъдеще.

Minecraft е сред най-популярните видеоигри на всички времена, като от пускането й през 2009 г. само компютърната версия има над 100 млн. даунлоуда.

Само на конзолата Xbox 360 през последните две години феновете й са прекарали с нея над 2 млн. часа, сочи статистиката, според която това е и най-популярната онлайн игра на Xbox и номер 1 сред приложенията за iOS и "Андроид" в САЩ.