Разследване на "Шпигел" показва тъмна сделка за кораби, от която семейството на Ердоган е забогатяло с над 23 млн. долара

Разследване на германското списание "Шпигел" разкрива откъде идва богатството на турския президент Реджеп Ердоган. Позовавайки се на секретни документи, изданието разкрива схема на стойност над 23 млн. долара, в която участва семейството на турския президент.

"Пристанищният квартал "Касъмпаша" в Истанбул, където е роден Реджеп Тайип Ердоган, не се е променил много за последните 63 г. Плътно подредените дървени бараки, балконите с прострени да съхнат дрехи и бездомниците, спящи в кашони, може да бъдат видени и днес. Но именно от "Касъмпаша" Ердоган се изкачи чак до върха на турската държава. Сега нейният президент е по-могъщ и по-богат от всякога, а секретни документи може би съдържат ясни доказателства за неговата продажност", започва материала си "Шпигел". 

"Богатството на Реджеп Тайип Ердоган се оценява на повече от 100 млн. евро, но така и не е ясно поради какви причини турският президент се радва на подобен просперитет. Критиците го обвиняват в корупция и непотизъм - може би съвсем не без основание", пише изданието. 

Виж още: "Панамските документи" - как световният елит си пере парите

Вътрешни документи на "Malta Files", представени пред редакцията на изданието и неговите партньори от Европейската мрежа за разследваща журналистика (EIC), сега дават представа за тайните операции на турското управляващо семейство. 

Благодарение на тях може да бъде хвърлена светлина върху тъмна сделка за кораби, от която семейството на Ердоган е забогатяло с внушителната сума от 23 млн. долара. 

В основата на сделката е роденият в Азербайджан милиардер Мюбариз Мансимов, който според медийните доклад дължи турското си гражданство на Ердоган. През 2008 г. той е прехвърлил танкера "Агдаш" на компанията Bumerz Limited, ръководена от близък кръг роднини на Ердоган - неговия зет Зия Илген, неговия брат Мустафа и най-големия му син - Бурак. 

Виж още: Кланът Ердоган - едно ужасно успешно семейство

Сделката е извършена от компании, регистрирани в Малта и на известния като данъчен оазис британски остров Ман. През 2011 г. акциите на Bumerz Limited са прехвърлени на Ситки Аян, турски предприемач и приятел на Ердоган още от детските му години. 

Нито едно от изброените по-горе лица не е отговорило на молбата на EIC да коментират информацията, отбелязват от редакцията. 

Източник: Der Spiegel, в. "Сега"