80% от жителите в света са съгласни техните държави да приемат бежанци

Според изследване на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ руснаците проявяват най-голяма нетърпимост към бежанците. 61% от запитаните заявили, че не биха позволили на бежанци да влизат в страната им. Анкетата показала, че най-гостоприемни за бежанци са гражданите на Китай, Германия и Великобритания.

Изследването било направено в 27 държави от петте континента, като във всяка били запитани по хиляда души. Общият резултат е, че 80% от жителите в света са съгласни техните държави да приемат бежанци, а 10% дори биха ги пуснали в дома си. 

Хората са готови да протегнат ръка и правителствата трябва да се вслушват в мнозинството, а не само в шумното малцинство, коментира генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Салил Шети. 

В Германия, където през 2015 г. пристигнаха над 1 млн. бежанци, 96% от запитаните са готови да приемат още. Само 3% се изказват за затваряне на границите на страната. 

Виж още: Руснаците - най-гостоприемни, останалите държави не мислят така

В първата десетка на гостоприемните народи се нареждат също гражданите на Канада, Австралия, Испания, САЩ и Чили. 
Негативно отношение към бежанците освен в Русия има в Полша, Унгария и други страни от Източна Европа. Общо в света подобно мнение споделят 17% от запитаните.

В Германия 76% от гражданите смятат, че правителството може да направи повече за бежанците, в Гърция такава е позицията на 74% от гражданите, в Китай - на 86%, а в Йордания – на 84% от населението, въпреки наличието вече на големи бежански лагери.

"Сблъскваме се с криза ни лидерството по този въпрос. Малко са хората като Ангела Меркел, която заяви откровено на опозицията в Германия, че страната има международни задължения в сферата на правата на човека ", заяви Салил Шети.

Виж още: Германски съд разпореди да не се връщат бежанци в България

Източник: в. "Сега"