Милиони евро и долари, складирани готови и в различна степен на изготвяне, са конфискувани от ГДБОП при акцията в модерното подземно съоръжение в курорта

Служителите на ГДБОП разкриха високотехнологична печатница за неистински евро и доларови банкноти, която се помещавала в подземните помещения на хотел в Слънчев бряг, съобщи МВР.

Целенасочената оперативна работа по случая започнала още през януари, а през септември вече имало събрани достатъчно данни за образуване на досъдебното производство. Междувременно се изяснило, че престъпната група действа изключително конспиративно и се наложило използването на специални разузнавателни средства.

Двама от фалшификаторите, които са задържани, докато печатали ментетата, са били разследвани за такава незаконна дейност и по-рано. Според директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов подобна печатница не действа постоянно, а веднъж на няколко години, затова разкриването й в процеса на работа може да се смята за успех. 

"Продукцията" се складирала на различни тайни места, като се пласирала у нас поетапно, за да поеме към места с подходящ пазар. Технологията и индикативите на банкнотите - воден знак, светещи линии и други характеристики - не са засичани досега, уточниха от МВР.

Печатницата се е намирала в подземие на хотел в курорта Слънчев бряг. Тя е най-голямата, засичана за последните 11 години, с изключително модерно оборудвана. От помещението и от различни тайни квартири са иззети над 11 млн. неистински евро и повече от 1,7 млн. долара, складирани готови и в различна степен на изготвяне.

Купюрите - от 100, 500 евро и 50 долара - ще бъдат предоставени за анализ и на Европол, уточни главен комисар Спиридонов. В хода на операцията са претърсени над 30 адреса в цялата страна, а като обвиняеми са привлечени четирима участници в бандата.

Предстои установяване на пътя на банкнотите, били ли са изнасяни извън страната, уточни наблюдаващият прокурор Евгения Деянова. Към момента, въз основа на доказателствата, смятаме, че печатницата е нова фабрика и вероятността продукцията да бъде пласирана в страната или зад граница е по-скоро минимална, допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев.