Настоявам за незабавно затваряне на външните граници на ЕС, заяви премиерът пред парламента

В петък премиерът Бойко Борисов отиде лично в парламента, за да обясни на опозиционната лидерка Корнелия Нинова каква е политиката на правителството относно мигрантите преди спешната среща по въпроса, свикана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в неделя.

Винаги съм настоявал за незабавно затваряне на външните граници на ЕС, а на КПП-тата да се допускат само хората, бягащи от война, подчерта за пореден път Борисов. Той акцентира отново върху важността на споразумението с Турция, благодарение на което през последната година и половина страната ни отчита нулев миграционен натиск.

Проблемът обаче е с гръцката граница, коментира министър-председателят и поясни: "Те са получили огромни пари от ЕС, а имат всичко на всичко трима върнати в Турция."

Борисов ще настоява и за преразглеждане на статута на вече приетите мигранти - истинските бежанци, онези, които бягат от война, трябва да останат в лагери до края на конфликтите, но тези лагери трябва да се намират извън границите на ЕС.

Според него икономическите мигранти трябва да бъдат върнати в родните си държави, а не, както настояват коалиционните партньори на германския канцлер Ангела Меркел и Австрия - в европейските страни, които са ги регистрирали първи. Защото това са именно България, Гърция и Италия.

"Казва се: от 1 септември или от 1 октомври всяка държава, която допусне на нейна територия, след като е казала: трябват ни толкова пари за джипове, за термокамери... съюзът да ги осигури, вместо да се оградят Унгария, Австрия - от кого се заграждат, как си го представяте?"

Премиерът подчерта, че решенията, които предлага, са от полза не само за България, но могат да решат проблемите и на другите страни. Нека бъдем единни и да не плашим хората с темата за мигрантите, призова Борисов депутатите.

Министър-председателят уточни, че на предстоящата срещата в Брюксел няма да бъде подписвано никакво споразумение, но страната ни ще защитава своята позиция по темата с мигрантите.

По-късно в телефонен разговор той е запознал със своята позиция унгарския си колега Виктор Орбан, като е заявил, че България, като страна на първа линия, заедно с Гърция, Италия и Испания, не може да се съгласи с връщането на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация.

По думите му това би утежнило ситуацията в тези държави, тъй като им се прехвърлят двойни отговорности - по опазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия. Орбан, от своя страна, обещал да запознае лидерите на страните от Вишеградската четворка и да обсъдят подробно тези трудности пред България.

Унгарският премиер е информирал българския си колега за срещата на страните от Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц по рано тази седмица - и е уверил Борисов, че напълно подкрепя позицията му за незабавно затваряне на границите и за изграждане на центрове за мигрантите.