Домашният любимец, кръстен на капитан Немо, е първото куче на френски президент, взето от приют

Кучето на Еманюел Макрон влезе на работно съвещание в Елисейския дворец и препика камината пред шокираните погледи на президентските сътрудници. Видеокадрите бяха разпространени от френска телевизия.

Черният Немо, който носи името на героя от "Капитан Немо" на Жул Верн, е първото президентско куче, осиновено от приют. Домашният любимец, който е кръстоска от лабрадор ретривър и грифон на Корталс, обитава резиденцията на държавния глава от края на август. Възрастта му се определя като година-две.

"Често ли се случва?", пита един от присъстващите, след като Немо маркира територията си, а президентът сконфузено отговаря, че съвсем необичайното поведение на кучето е предизвикано от присъствието на външни хора у дома му.

Това обаче не е прецедент, тъй като в резиденцията гостуват чуждите държавни глави и се провеждат правителствените заседания. Елисейският дворец е строен през XVIII век.

Кучетата са фотогеничен аксесоар, когато известните личности позират с тях, но според френски разследващи медии любимците на Никола Саркози са предизвикали толкова щети върху старата мебелировка, че след края на мандата му през 2012 г. са били необходими реставрационни дейности на стойност 10 хил. евро.

Той отглеждаше чихуахуа на име Голям, лабрадора Клара, който донесе от Канада, и черно-белия Дъмбълдор, кръстен на персонажа от книгите за "Хари Потър". Според очевидци неговите предпочитали да се облекчават на старинен диван...

Черен лабрадор имаше и Франсоа Митеран, а Жак Ширак - бяла малтийска болонка на име Сумо, която обаче изпадна в депресия след края на престоя му в Елисейския дворец. Животното не се приспособило към живота в апартамент и започнало да се държи агресивно към стопанина си, който се принудил да го отпрати на село, където отново да се радва на просторен двор и градина.