Цялото половинчасово изказване на премиера пред посланиците ни в Централния военен клуб в София по повод деня на българската дипломация - заедно с анекдотичната реплика на Еди Рама за Борис и Борисов

"В сферата на енергетиката България е инвестирала пет-шест милиарда за газопреносната си система, 80% от всички компресори на Балканите са у нас, най-добрите. Не можем да позволим страната да се превърне само в клиент след проекти като “Турски поток” и трябва да запазим стратегическото си място за транзит на газ, с европейския газов хъб “Балкан” ще може да се доставя газ от всякакви източници. Това е политиката ми, която следвам неотлъчно, защото иначе България ще остане само клиент."

Това заяви Бойко Борисов пред посланиците на страната ни, които се събраха в Централния военен клуб за празника на българската дипломация, начало на тридневната им годишна среща. Основните теми за обсъждане до 21 юли са приоритетите на българската държава и задачите пред дипломатическата ни служба, свързани с българското председателство на Съвета на ЕС.

Премиерът разказа и анекдотичен случай от срещата в Триест, когато албанският му колега Еди Рама коментирал: "Не съм вярвал, че един ден Борис (Джонсън, настоящият външен министър на Великобритания - бел.ред.) ще си отива, а Борисов ще идва да оглавява съюза след шест месеца."

На преговарящите не им завиждам - лошото е, че преговорите в най-напредналата, най-крива част ще се паднат в нашето председателство, но като православни християни знаем, че Господ праща изпитания на силните, отбеляза още Борисов относно излизането на Обединеното кралство от ЕС, т.нар. Брекзит.

Според него преговорите между Брюксел и Лондон вървят много трудно - "не знам дали ще се разберат. Усеща се огромно напрежение, точно като последните срещи преди развод на две фамилии (...)  Както винаги при развод, ще стане въпрос за пари. Нека бъда лош пророк, но мисля, че няма да се разберат, защото това са много пари и много ангажименти."

Председателството на Съвета на ЕС не значи управление на съюза, но дава възможност във фокус да бъдат поставени някои от приоритетите, които са от голямо значение за Балканите, напомни още министър-председателят, като добави, че е оптимист за разширяването на ЕС след излизането на Великобритания:

"Оптимист съм от сигналите, които се подават от страните от Западните Балкани. Политическите елити в тези държави осъзнават, че народите им са в Европа и те трябва да им дадат перспектива. Те знаят, че трябва да намерят компромис във вътрешнополитически план и да намерят начин."

Западните Балкани, Дунавската стратегия и Черноморският регион са външнополитическите приоритети на българското председателство, изтъкна пред журналисти и външният министър Екатерина Захариева. Тя допълни, че е много е важно нашата дипломация да бъде практична и ориентирана към икономиката - независимо че малко места има търговски представителства, работата на българските дипломати е и да презентират България като добро място за инвестиции.

Пред дипломатите ни премиерът не подмина и темата за Турция. По думите му политическите процеси в южната ни съседка вървят със сила, която трудно можем да си представим, но за България е важно да поддържа балансирани отношения със съседите. Той беше категоричен, че страната ни никога не се е намесвала във вътрешните работи на нито една държава и няма да го направи.