Родителите отказали да освободят мястото на детето си

След като в края на миналия месец американският въздушен превозвач "Юнайтед еърлайнс" свали със сила пътник от борда на свой самолет, след като той отказал доброволно да освободи мястото си, подобен скандал заплашва и друга американска авиокомпания.

Превозвачът "Делта" е изправен пред сериозен проблем, след като семейство се оплака, че е било свалено от борда, защото отказало да освободи мястото на детето си, пише Би Би Си.

"Това е федерално престъпление. Вие и вашата съпруга ще отидете в затвора, а вашите деца ще бъдат настанени в приемни семейства".

Това се чува да казва член на екипажа по време на спора за мястото. Видеоклип е качен в интернет и вече е гледан повече от 2 милиона пъти.

Действието се развива на 23 април при полет от остров Мауи към Лос Анджелис. Случаят обаче излиза наяве едва сега, когато видеото бе публикувано в интернет. 8-минутният запис показва как бащата Браян Шиър спори, че е платил за мястото, докато жена от екипажа се опитва да го убеди да се откаже от него. Първоначално Шиър платил мястото за по-големия си син, който обаче взел по-ранен полет и бащата решил, че ще може да настани друго от децата си.

От екипажа обаче възразяват. 2-годишното дете било настанено в детска седалка, която да го обезопаси, но членът на екипажа твърди, че Федералната авиационна администрация забранява това и че детето трябва да седне в скута на родителя си.

Това обаче е в противоречие с публикуваните от "Делта" правила, според които за деца под 2 г. се препоръчва да бъде закупено място и да се използва седалка. Съветите на компанията сочат още, че деца под 2 г. могат да седят в родителите си, само ако те изберат този вариант.

Въпреки че Шеър в крайна сметка се съгласява детето да седне в него, жената от екипажа му казва, че семейството му трябва да напусне самолета, защото мъжът е отишъл "твърде далеч".

Ден, след като видеото е публикувано, авиокомпанията публикува изявление за инцидента, в което съжалява за неприятната случка и заявява, че ще компенсира семейството.